U vodi za piće u Travniku pronašli parazita, analize zadovoljavajuće

Tijekom punjenja dječjeg bazena u mjestu Slimena u Srednjobosanskom kantonu u vodovodnoj mreži otkriven je parazit.
Parazit kojeg su građani pronašli i snimili izgledom podsjeća na malu zmiju, te nije prvi put da su slični organizmi pronađeni u vodovodnoj mreži koja je povezana sa izvorištem Skok.

Izolirani slučaj prisustvo crva/nematoda u vodi za piće može biti rezultat oštećenja lokalne mreže, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona.
Kako su naveli, Zavod vrši redovnu mikrobiološku i fizičko–kemijsku analizu u skladu sa odredbama Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Na području općine Travnik uzima se svaki mjesec 37 uzoraka vode na mikrobiološku i fizičko-kemijsku analizu iz rezorvoara i distributivne mreže. Dosadašnji rezultati mikrobiološke i fizičko –kemijske analize u vodi za piće iz distributivne mreže u Travniku su zadovoljavajući bez obzira na sušne periode.

Zavod za javno zdravstvo je u stalnom kontaktu sa Javno-komunalnim poduzećem Travnik u smislu unapređenja ,,tehničko- tehnoloških mjera, naveli su iz Zavoda.

Prethodni članakFojnica: Majka pokušala zapaliti roštilj gorivom iz kanistera pa zapalila sebe i kćerku, djevojčica preminula
Sljedeći članakMinistar Bukvarević ponovno pozvao demobilizirane branitelje na pregovore: Ne činite nepravdu prema sebi