Vlašić: Otvorenje zimske sezone počelo grahijadom

Otvorenje zimske turističke sezone na Vlašiću počelo je natjecanjem tko će pripremiti najbolji grah. Našli su se na prostoru Babanovca ugostitelji, kuhari, turistički radnici iz kantona središnja Bosna te sedam skijaških centara.

Samir Sefer vlasnik apartmana Amna na Vlašiću pravio je travnički grah.

Radimo standardni grah stim što smo mi iskuhali kosti i sa tom vodom kuhamo.To je naš travnički grah prepoznatljiv kao i travnički ćevap.Nadamo se pobjedi na ovom natjecanju. Uglavnom koristimo sve domaće. Domaći grah, luk, pečenica, peršin, a tajne začine ne odajemo”, kazao je za portal Flash.ba Samir Sefer.

Željko Grubešić i njegov kolega Bojan Pušić predstavljaju Busovačku planinu i skijalište Pridolci.

Došli smo na otvaranje turističke sezone i grahijadu. Pravit ćemo busovački grah. Pravi se klasično kao i svaki grah samo što ima tu dodataka koje mi ne bi otkrivali ovoga puta. Prošle godine smo se nadali pobjedi ali za dlaku nam je umakla. imali smo po našem mišljenju najbolji grah ali nije pobijedio. Imali smo u kotliću puno mesa a malo graha”, smije se Željko.

Stručni žiri proglasio je najoljim grah Gorske službe spašavanja.Drugo mjesto pripalo je tradicionalno Busovljacima predvođenim Željkom Grubešićem a treće mjesto pripalo je apart hotelu Amna, odnosno Samiru Seferu.

Među ostalim sponzorima sol za ovu manifestaciju kuharima su darovali iz poduzeća Bon Impex Banjaluka. Oni su generalni zastupnici jedne firme iz Vojvodine koja proizvodi morsku sol. Predstavnik Bon Impexa za BiH, Marko Vasić nam je između ostalog rekao:

”Mi smo novi na tržištu soli u BiH i trudimo se izboriti za naš dio kolača. Donirali smo sol iz Panonije za ovu grahijadu i nadam se da će i ona grahu dati dodatni okus”.

Svečano otvaranje zimske turističke sezone na Vlašiću predviđeno je za popodnevne sate.

S. Stipović

Prethodni članak‘U susret Božiću’ u Busovači
Sljedeći članakFrama Vitez vas poziva na Božićnu čajanku