Vlado Alilović posjetio Novsku s ciljem uspostavljanja prekogranične suradnje

Vlado Alilović Vitez

Pretpristupni fondovi EU (IPA-fondovi) su vjerojatno najznačajniji financijski instrument dobrosusjedske suradnje među državama. Prvenstveno onim koje imaju status kandidata za punopravno članstvo, ali i za zemlje potencijalne kandidate kao i one koje su u razvoju, a pripadaju europskom kontinentu.

Ovaj financijski instrument u fokusu ima dva prioriteta:

– pomoć zemljama u ispunjavanju političkih, ekonomskih i kriterijima koji se odnose na usvajanje pravnih tekovina EU, kao i izgradnja administrativnih kapaciteta i jačanje pravosuđa,
-pomoći zemljama u procesu priprema za korištenje svih fondova kao financijskih instrumenata u EU i na taj način pomoći da se brže i jednostavnije okončaju tranzicijski procesi zemalja u razvoju.

U tom smislu je, dugo najavljivana potreba o tome kako bi i općina Vitez trebala pronaći svoj interes u korištenju pretpristupnih fondova EU, izgleda dobila svoj početak.

Naime, kako se radi o projektima prekogranične suradnje, općinski načelnik Viteza Vlado Alilović posjetio je 4. listopada 2011. godine općinu Novska (RH) te obavio razgovore s načelnikom općine Novska Antunom Vidakovičem (HDZ) i Tomislavom Bogojevićem, pročelnikom za prostorno uređenje i komunalne djelatnosti općine Novska.

Kako bi dvije općine pronašle zajednički interes, participirati u projektima prekogranične suradnje, Agencija Cardo + iz Splita, koja je predložila partnerstvo ove dvije općine, uzela je kao obavezu predstavnicima općina približiti sliku i dati odgovore na neka pitanja iz oblasti predpristupnih fondova te izraditi zajednički projekat koji bi se odnosio na drvoprerađivaču industriju. Zajednički interes u ovom smislu bio bi sudjelovati u natječaju koje je raspisala Europska Komisija, a odnosi se na unaprjeđenje rada, stjecanja znanja iz novih tehnologija, marketiških sposobnosti i opreme koja bi unaprijedila edukaciju kadrova u sferi drvne industrije kao oblasti koja je srodna objema općinama.

Taj bi projekat, ako bude prepoznat kao projekat od zajedničkog interesa ove dvije općine, značio potvrdu zajedničke suradnje ove dvije općine u tzv. KLASTER PROJEKTU (skup međusobno povezanih tvrtki srodnih djelatnosti iz različitih država) s kojim bi općine aplicirale na natječaj o pretpristupnim fondovima EU.

Dvije općine, kao zainteresirani subjekti bi sudjelovale u izradi projekta, u iznosu od po 10 000 KM, a ako bi projekt dobio zeleno svjetlo, njegova vrijednost bi se kretala od 150 000 do 180 000 eura na ime jedne općine. Eventualna dobivena sredstva bi se usmjerila na one poslovne subjekte koji bi pronašli svoj interes za ovaj vid ulaganja.

Važno je naglasiti da se ovaj projekat odnosi na kadrovsko osposobljavanje i edukaciju mladih ljudi, što se uopće smatra temeljnom pretpostavkom da bi u buduće zainteresirani subjekti mogli aplicirati na konkretne projekte iz pretpristupnih fondova.

„Budući da je ovo prvi vid komunikacije općine Vitez kao zainteresirane strane usmjeren na dobivanje sredstava iz pretpristupnih fondova EU koji se odnosi na unaprijeđenje regionalne suradnje, dostizanju održivog razvoja i smanjenju siromaštva, smatramo da je namjera vrijedna pažnje, a u nekim budućim sastancima učinit ćemo da na njima budu prisutni predstavnici Udruge poslodavaca općine Vitez, kao subjekti od čijeg interesa bi bili ovakvi i drugi slični projekti. No, svakako nešto konkretnije će se moći reći kada tijekom narednih tjedan dana bude izrađen i dostavljen projekat od ovlaštene agencije“, rekao je Vlado Alilović.