Vlada ŽSB investirala u zdravstveni sektor 3,5 milijuna KM

Na jednoj od posljednjih sjednica Vlade Županije Središnja Bosna, na prijedlog ministra zdravstva i socijalne politike Nikole Grubešića (HDZ BiH), pokrenuta je procedura nabavke dijagnostičke opreme za tri bolnice u Travniku. Kada se saberu sve investicije koje je realizirala ili realizira Vlada ŽSB u prošloj i ovoj godini u sektoru javnog zdravstva, dolazi se do ukupne sume od 3,5 milijuna KM.

-Radi se o dva CT uređaja s određenim dodatcima za Bolnice u Travniku i Novoj Biloj, te digitalnog RTG aparata za Bolnicu za plućne bolesti i TBC u Travniku. Riječ o investiciji od 1,2 milijuna maraka. U okviru ove nabavke pokrenuta i procedura za nabavku uređaja za zbrinjavanje opasnog infektivnog otpada. Računamo da ćemo sa 500.000 KM nabaviti dva uređaja za zbrinjavanje medicinskog otpada. Jedan uređaj će zamijeniti postojeći u Travniku, a jedan će biti instaliran u Vrbasku regiju gdje imamo četiri Doma zdravlja i dvije bolnice – pojasnio je ministar Grubešić.

U tijeku je i informatizacija zdravstvenog sektora u srednjoj Bosni, a riječ o projektu vrijednom oko 800.000 KM. Posebna pažnja posvećena je poticajima za javne zdravstvene ustanove za zapošljavanje mladih liječnika.

-Tijekom godine smo zaposlili osam doktora medicine i za taj projekt je izdvojeno 160.000 KM i danas nemamo niti jednog doktora medicine evidentiranog na Zavodu za zapošljavanje. Želimo zadržati mladi educirani kadar i omogućiti im dalje usavršavanje – ističe ministar Nikola Grubešić.

Na objektima javnih zdravstveni institucija izvršeni su građevinski zahvati što je financirala Vlada SBK, a ispunjena je i obaveza saniranja deficita u Zavodu za zdravstveno osiguranje za što je utrošeno 550.000 KM.

Jedinstveno slučaj u F BiH

Sve što je investirano u oblast javnog zdravstva na području Županije Središnja Bosna neće teretiti javne zdravstvene ustanove.

-Bitno je napomenuti da uloženih 3,5 milijuna KM neće teretiti niti jednu zdravstvenu ustanovi, ni Zavod za javno zdravstvo, niti jednu konvertibilnu marku! Ovo je jedna čista dokapitalizacija ili transfer budžetskih sredstava prema javnom zdravstvenom sektoru. Ovo je jedinstven slučaj u F BiH da se ovako velika sredstva izdvajaju iz budžeta Županije. – naglašava ministar Grubešić.

Interesantno je naglasiti kako najveći bolnički kapaciteti smješteni na području općine Travnik koji pružaju usluge za stanovnike ŽSB posluju bez gubitaka, što je rijetkost u zdravstvenom sektoru u BiH.
(travnik-grad.info)

Prethodni članakŽupna statistika blagoslova kuća 2016. godine za župu Vitez
Sljedeći članakČlanovi kluba Vitezovi MM skupili novčana sredstva za Almiru Patković