Vlada ŽSB-a: Županijskoj turističkoj zajednici došao kraj?

Na prijedlog Ministarstva gospodarstva, Vlada županije središnja Bosna (ŽSB), na u četvrtak održanoj sjednici, utvrdila je Prijedlog zakona o delegiranju nadležnosti ŽSB-a iz oblasti turističke djelatnosti i rada turističke zajednice na općine Kreševo i Kiseljak i uputila u saborsku proceduru po skraćenom postupku.

Kako je pojasnio ministar gospodarstva Sedžad Milanović (SDA), do ovog prijedloga je došlo nakon presude Ustavnog suda Federacije BiH kojom se nadležnosti iz oblasti turističke djelatnosti i rada vraćaju na razinu općine.

Imamo presudu Ustavnog suda. Mi smo ovaj zakon predlagali još prije nekoliko godina. Nažalost, zbog nekih naših pomoćnika ministara i stručnih suradnika u ministarstvima nije donešen. Sada Zakon donosimo po presudi Ustavnog suda i pod prijetnjom kaznene odgovornosti. Treba sada tražiti odgovornost onih u Ministarstvu pravosuđa i uprave i drugim ministarstvima koji su to obustavili, a neki sjede i u Skupštini Turističke zajednice ŽSB, kazao je Milanović.
Osnovani uredi

Na ovaj način otvoren je prostor i da ostale općine traže povrat nadležnosti nad turističkom djelatnošću u središnjoj Bosni, pa bi tako postojanje Turističke zajednice ŽSB-a izgubilo svaku svrhu.

Tijekom pauze u zasjedanju Vlade moglo se čuti kako je ovo početak kraja Turističke zajednice ŽSB.

Milanović je na sjednici kazao da Županijsko tužiteljstvo Travnik vodi istragu u ovom slučaju. Traži i odgovorne koji su sabotirali donošenje zakona.

Avaz.ba