Vlada ZDK produžila epidemiološke mjere za još 14 dana

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednoj sjednici usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od 29.7.2021.godine.

Naredbom su preuzete preventivne mjere koje je donijela Vlada Federacije BiH, a odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe, predškolske ustanove, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa.

Prema informaciji Kriznog štaba, koju je Vlada usvojila s prijedlogom naredbi, epidemiološka situacija u ZDK ocjenjuje se nepovoljnom, budući da je u Federaciji BiH još na snazi epidemija, ali su epidemiološki parametri znatno povoljniji.

Od 19. do 25. jula u ZDK je potvrđeno šest pozitivnih slučajeva, a aktivno je 10 slučajeva. U tom periodu nije bilo smrtnih slučajeva, a u bolnicama u Zenici i Tešnju hospitalizirano je šest oboljelih.

Usvojen Plan vakcinacije

Dosada je testirano ukupno 75.152 uzoraka, a virus korona potvrđen je kod ukupno 14.467 osoba.

Kada se radi o imunizaciji, zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučeno je 45.936 doza vakcina, a utrošeno je 42.412 doza. U potpunosti je, s dvije doze, vakcinisano 14.694 građana.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je i revidirani Plan vakcinacije protiv COVID-19, koji je dostavio Krizni štab, a koji omogućuje vakcinaciju svih dobnih grupa u ovom kantonu, ne samo zaštitu ugroženih grupa, što je bio cilj dosadašnjeg plana.

Cilj revidiranog Plana je da se s vakcinama, čija se isporuka očekuje sljedećih nekoliko sedmica, do kraja augusta dostigne stepen kolektivnog imuniteta od 60 posto, odnosno minimalno 70 posto prije oktobra, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.