Vlada SBŽ utvrdila prijedlog: Proračun za 2020. u iznosu 219.386.000 KM

Vlada Srednjebosanske županije na sjednici u Travniku utvrdila je prijedlog proračuna županije u iznosu od 219.386.000 KM.

Kako je kazala županijska ministrica financija Mirjana Plavčić, u odnosu na nacrt proračuna razlika je jedino u 340.000 KM prenesenih neutrošenih namjenskih sredstava.

“Ovo je dokaz da smo u postupku utvrđivanja nacrta vodili se principom opreznosti i realnosti, tako da nismo imali prostora za nove prijedloge koje smo dobili tijekom javne rasprave. Ministarstvo ima pregled svih pristiglih zahtjeva i mislim da će morati čekati neka druga vremena. Plan je da se praćenjem ostvarenja prihoda u četvrtom i petom mjesec, ukoliko dođe do značajnijeg punjenja, pristupi rebalansu i da svi neispunjeni zahtjevi imaju određeni prioritet”, rekla je Plavčić.

Na pitanje novinara je li prijedlog proračuna prepisivački kojega pojedu proračunski korisnici, županijski premijer Tahir Lendo kazao je kako proračun ima i razvojnu komponentu.

“Županije su velike potrošačke jedinice jer su u njima smještene sve institucije koje troše proračunska sredstva, a manje se bave razvojem. On je i ove godine kreiran na zadovoljstvo svih proračunskih korisnika kako bi mogli obavljati svoj posao i predviđen je tako da ima lagani porast. Ne treba zaboraviti da proračun ima i razvojnu komponentu – imamo više od 40 milijuna KM sredstava za javne nabavke koje potiču gospodarske subjekte na rad sa Županijom, a imamo i razvojna sredstva koja prate rad na infrastrukturi i svake ih godine možete vidjeti u izgradnji puteva, vodoprivredi, direktnim kapitalnim investicijama, rekao je Lendo.

Prijedlog proračuna treba proći još skupštinsku proceduru.