Vlada SBŽ: Staviti van snage ugovore o zapošljavanju koji nemaju suglasnost Vlade

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je zaključak o stavljanju van snage ugovora o zapošljavanju koji su sklopljeni bez njene suglasnosti te da ponovno bude pokrenuta procedura kako bi za ova zapošljavanja bilo zatraženo odobrenje Vlade.

Ovaj zaključak donesen je nakon razmatranja izvješća Inspektorata rada o zapošljavanju bez suglasnosti Vlade u županijskim tijelima uprave i njihovim nižim potrošačkim jedinicama od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2014. godine.

Primjedbe na izvješće na današnjoj sjednici imao je ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Jozo Jurina, koji je rekao da je inspekcija trebala provjeriti sve, a ne raditi selektivno.

Jurina je kazao kako ne bi smio biti sporan mali broj vanjskih suradnika u školama, koji su angažirani po osnovi ugovora o djelu jer prethodno nije bilo prijavljenih na objavljeni natječaj za ove pozicije.

Međutim, premijer SBŽ-a Tahir Lendo utvrdio je kako treba biti pokrenuto pitanje odgovornosti onih koji su upošljavali bez suglasnosti Vlade te je naglasio da je, pri tome bilo manipulacija od pojedinih školskih ravnatelja.

Prema Lendinim riječima, današnja odluka Vlade ne znači da će netko morati napustiti posao, nego da će za njihove ugovore morati biti poštovana procedura koja nalaže dobivanje suglasnosti od županijske Vlade. (F)