Vlada SBŽ ipak želi svoj dio iračkog duga vrijedan 22 milijuna maraka

Oko 25 milijuna maraka vrijednost je dijela tzv. „iračkog duga” (osnovica iznosi 22 milijuna, a ostalo su kamate), koji je 2010 godine kada je BiH naplatila svoj dio iračkog duga, trebao sjesti na račun Srednjobosanske županije. Vlada SBŽ jedan je od supotpisnika protokola za vraćanje iračkog duga svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, a dug su zapravo nenaplaćena potraživanja ovdašnjih poduzeća za poslove obavljene u Iraku. Vlada SBŽ međutim još nije dobila svoj dio kolača, a njime više od dvije godine, mimo zakona i potpisanog protokola o vraćanju duga, raspolaže Vlada Federacije BiH.

Kako bi zaustavila Vladu FBiH da troši novac koji pripada SBŽ-u, županijska Agencija za privatizaciju odlučila je pokrenuti tužbu protiv Vlade FBiH i federalne Agencije za privatizaciju. Od pokretanja inicijative i donošenja odluke Vlade o pokretanju tužbe prošla je godina i pol. Stvari se od tada nisu pokrenule s mrtve točke, a o vraćanju iračkog duga raspravljalo se ovih dana ponovno na sjednici Vlade SBŽ.

„Ne mogu shvatiti zašto je Vladi SBŽ trebala godina i pol da aktualizira ovo pitanje, odnosno razmisli kako ubrzati povrat novca koji joj pripada”, kaže Željko Radoš, ravnatelj Agencije za privatizaciju SBŽ. Radoš je kao i ministri iz HDZ-a BiH u Vladi SBŽ, ostao još više zatečen postupcima i reakcijom Zehre Hadžić, županijske javne pravobraniteljice na slučaj povrata iračkog duga.

„Pravobraniteljica je tužbu županijske Agencije za privatizaciju koju smo podnijeli protiv federalne Vlade i Agencije promijenila tako da je ona izgubila svaki smisao i mi više iza takvog tužbenog zahtjeva ne želimo stajati. Svi bitni dijelovi tužbe su preinačeni. Osim toga, pravobraniteljica odbija bilo čiju pravnu i tehničku pomoć. Mi smatramo, a takva je i praksa, da se u obimnim predmetima kao što je ovaj, angažiraju dodatni pravni stručnjaci. Pravobraniteljica to ne želi ni čuti, a naše prijedloge doživljava kao napad na svoju stručnost.

Vladu FBiH i Agenciju za privatizaciju FBiH zastupat će, uz javnog pravobranitelja, cijeli tim pravnih stručnjaka, a SBŽ kojoj bi interes trebao biti vratiti ono što joj pripada, kao da odbija boriti se za svoja prava. Takav dojam ja barem imam”, kaže Radoš.

Istog je stava i Nikola Grubešić, ministar zdravstva i socijalne skrbi (HDZ BiH).

„Moj je dojam nakon rasprave o povratu iračkog duga da mi kao Vlada nismo iskazali dovoljno spremnosti zaštiti svoja prava, odnosno boriti se za imovinu koja pripada ovoj Županiji i njezinim građanima”, kaže Grubešić.

Po mišljenju ravnatelja Agencije za privatizaciju SBŽ, pravni tim bez kojeg je nezamisliv ulazak u pravnu bitku za povrat imovine koja pripada SBŽ, trebao bi biti angažiran već od pripremnog ročišta jer je ono ključno za dobivanje spora.

Pripremno ročište pred Općinskim sudom u Sarajevu na kojemu je tužba podnesena još nije zakazano, a čelnici Agencije za privatizaciju zajedno s pojedinim ministrima, smatraju nedopustivim ponašanje većine članova Vlade SBŽ i županijske javne pravobraniteljice. Zajedno ostavljaju dojam da „irački dug” ne žele naplatiti i to usprkos sve lošijem stanju u proračunu SBŽ zbog kojeg su neminovna smanjenja plaća ali i stezanje remena po svim ostalim stavkama, od kapitalnih ulaganja do materijalnih troškova.

Vlada FBiH dotle raspolaže novcem koji joj ne pripada dijeleći ga shodno svojim procjenama, često motiviranim i stranački te osobnim interesima pojedinih ministara. Ruke dvojice ministara iz HDZ BiH i jednog imenovanog na prijedlog ove stranke nedovoljne su da bi Vladu SBŽ natjerale da se svim raspoloživim sredstvima bori i izbori za dio iračkog duga koji joj pripada, a koji, podsjećam, ne bi mogao biti ni naplaćen bez potpisa i čelnika institucija vlasti u SBŽ.

HB.org