Vlada SBŽ-a usvojila izvješće ombudsmana o zabrani kažnjavanja djece

Vlada Županije Središnja Bosna (ŽSB) usvojila je na sjednici u petak u Travniku specijalno izvješće Institucije ombudsmana o zabrani fizičkog kažnjavanja djeteta u BiH.

Cilj je, kako je rečeno, ukazati na smisao uvođenja zabrane tjelesnog kažnjavanja djece, te stvoriti bolje uvjete za tzv. pozitivno roditeljstvo, odnosno roditeljstvo bez nasilnih metoda u odgoju i odrastanju djece.

Iz Vlade su naveli da, uvažavajući međunarodne dokumente, BiH ima obavezu poduzeti sve što je nužno kako bi se potpuno zabranilo tjelesno kažnjavanje djece u svim sredinama, uključujući i obitelj.

Vlada je, također, usvojila odluku o izdvajanju 48.102 maraka iz proračuna za nabavku i instaliranje elektronskog sustava glasanja u Saboru ŽSB.

Na sjednici je, među ostalim, razmatrano izvješće o rezultatima korištenja mobilnih i fiksnih radara za četvrti kvartal 2019. godine, u kojem je navedeno da je, od listopada do prosinca 2019., evidentirano 13.812 prekršaja, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni kvartal.