Vlada SBŽ-a u petak o zakonu o turističkim zajednicama

lada Srednjobosanske županije trebala bi u petak, 31. siječnja, raspravljati o Prijedlogu zakona o turističkim zajednicama Srednjobosanske županije(SBŽ), koji je, kako je obrazloženo, iznimno važan za daljnji razvoj turizma u SBŽ-u.

Ovaj zakon, među ostalim, uređuje organizaciju sustava turističkih zajednica, njihov rad, ciljeve i načela financiranja, a, kako je najavljeno, omogućit će među ostalim, i obvezno prijavljivanje turista koji borave u SBŽ, te ubiranje prihoda od boravišne pristojbe, što do sada nije bio slučaj, piše Fena.

Iz Vlade je upozoreno da SBŽ, zbog nepostojanja ovog zakona, nema službene podatke o broju noćenja i ostvarenim prihodima, te da gubi milijunska sredstva.

Prijedlog zakona o turističkim zajednicama nije dobio potporu ministara na sjednici Vlade, održanoj 16. siječnja, nego je, zbog upućenih priomjedbi, vraćen na doradu predlagaču, odnosno Ministarstvu gospodarstva SBŽ.

Primjedbe ministara tada su se uglavnom odnosile na potrebu definiranja statusa postojeće Turističke zajednice SBŽ, do njezine planirane reorganizacije, kao i predviđenog formiranja općinskih turističkih zajednica.

Na sjednici Vlade SBŽ, u petak 31. siječnja, također bi trebalo biti razmatrano i izvješće institucije ombdusmena o zabrani fizičkog kažnjavanja djece u BiH, te Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava za nabavku uređaja za elektronsko glasovanje u Saboru SBŽ.