Vlada SBŽ-a ponudila medicinarima satnicu od 2,31 KM

Satnica u iznosu od 2,31 KM, fiksni koeficijenti za isplatu plaća i 37,5 sati rada tjedno, nova je ponuda Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ) sindikatu zdravstvenih djelatnika, s čijim predstavnicima je danas pregovarano o zaključivanju granskog kolektivnog ugovora i odustajanju od generalnog štrajka medicinara, najavljenog za 17. ožujka.

– Ovo je do sada najbolja ponuda koju je Vlada uputila i o njoj će se sutra očitovati Predsjedništvo županijskog Sindikata. O njenom prihvaćanju ili odbijanju ovisi hoće li biti suspendiran štrajk koji smo najavili za 17. ožujka – kazao je novinarima predsjednik županijskog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Muris Trako, nakon sastanka s pregovaračkim timom Vlade SBŽ-a.

Kako je kazao, ako Predsjedništvo Sindikata prihvati ponudu Vlade, u petak će biti potpisan županijski granski kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu.

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je da je nova ponuda Sindikatu u skladu s općeprihvaćenim dokumentima i Općim kolektivni ugovorom na razini Federacije BiH.

– S tim da će sav suficit Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) otići na poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvu, odnosno na povećanje plaća. To povećanje plaća, u svim javnim zdravstvenim ustanova, trebaju osjetiti svi djelatnici linearno i bez iznimke – kazao je Grubešić.

Predstavnici županijskog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu bili su nezadovoljni ranijom ponudom Vlade koja je, među ostalim, predviđala satnicu od 2,20 KM, te su zbog toga za 17. ožujka najavili generalni štrajk.

(FENA) G.P.

Prethodni članakmBot roboti stigli u KŠC „Petar Barbarić“
Sljedeći članakParlament FBiH podržao zabranu pušenja na javnim mjestima