Vlada SBŽ-a pomaže općinama u saniranju štete od prirodnih nesreća

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) donijela je u četvrtak odluku o izdvajanju novca za pomoć općinama u saniranju dijela štete, nastale prirodnim i drugim nesrećama, te za jačanje sustava zaštite i spašavanja.

Ovom odlukom, izdvojeno je 32.500 maraka za sufinanciranje saniranja klizišta i dijela puta u naselju Putiš, u općini Busovača, dok je 31.500 maraka namijenjeno uređenju korita rijeke Kreševčice i pritoka, u općini Kreševo.

Općini Vitez bit će dodijeljeno 11.200 maraka za sufinanciranje građevinskih radova na čišćenju korita rijeke Kruščice, od bazena do ušća u rijeku Lašvu, dok će Općini Fojnica biti doznačeno 45.000 maraka za sufinansiranje regulacije potoka Zimije u naselju Ščitovo, prenosi Fena.

Vlada je donijela i Odluku o pristupanju izradi strategije razvoja SBŽ-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Imenovan je tim županijskog odbora za razvoj koji će vršiti pripremu i organiziranje procesa izrade integrirane strategije razvoja, čiji je nositelj Ured za europske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu SBŽ-a.

“Strategija razvoja treba biti višedimenzionalni proces ekonomske, društvene, okolišne, prostorne i institucionalne transformacije radi poboljšanja kvalitete i standarda života građana, gdje su u razvojne procese uključeni svi akteri razvoja. Ona će predstavljati integrirani multisektorski dokument kojim se definiraju javne politike i usmjerava razvoj cijelog područja”, priopćili su iz Ureda.

Osim toga, potreba izrade strategije proizlazi iz činjenice da će u istom razdoblju BiH biti dostupan program Europske unije (EU) IPA III, a pristup će mu ovisiti o postojanju strateških dokumenata na razini BiH i spremnosti odnosno zrelosti razvojnih projekata.

Prethodni članakHrvatska šalje opremu Graničnoj policiji BiH i MUP-ovima
Sljedeći članakTorcida Vitez: U nedjelju 23. veljače učlanjenje u Hajduk, članske gotove na licu mjesta