Vlada SBŽ-a podiže kredit od 12 milijuna KM za isplatu sudskih presuda

Travnik (Fena) – Vlada SBŽ-a donijela je u četvrtak Odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 12 milijuna KM, za isplatu duga državnim službenicima i namještenicima koji su tužili Vladu i dobili presude zbog nepoštivanja prava iz radnog odnosa.

Na dug koji imamo zatezna kamata je 12 posto, a mi očekujemo da ćemo imati tri do četiri puta manju kamatu po ovom kreditnom zaduženju, kazao je novinarima ministar financija SBŽ-a Zoran Marković.
Marković je istaknuo kako proračunski deficit u ovom kantonu iznosi 39,3 milijuna KM i da se najveći dio odnosi na postojeći dug po pravosnažnim presudama zbog neisplaćenih regresa, naknada za prijevoz i topli obrok državnim službenicima i namještenicima, te prosvjetnim radnicima i policijskim službenicima.
Također, na prijedlog Ministarstva financija, Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je danas odluku o pokretanju postupka izrade master plana razvoja turizma za područje općina Fojnica, Kreševo, Busovača i Vitez, a procijenjeno je da će to koštati 40.000 maraka.
Vlada je, među ostalim, usvojila konsolidirano izvješće Vlade i proračunskih korisnika SBŽ-a i općina za 2015. godinu, te je odluku o korištenju sredstava proračuna za izmirenje obveza prema izvršnim sudskim odlukama, kojom se izdvaja 8.222,26 maraka temeljem izvansudske nagodbe između općine Novi Travnik i Ministarstva financija SBŽ-a.
Vlada je dala suglasnost Ministarstvu zdravstva i socijalne politike da potpiše ugovor o donaciji lijekova koji sadrži i odredbe o eventualnom plaćanju troškova uvoznih pristojbi. Udruga “Svitanje” iz Sarajeva ponudila je lijekove koje bi donirali zdravstvenim ustanovama SBŽ-a, donacija bi bila uvezena putem Crvenog križa Federacije BiH.
Vlada je izdvojila 2.000 maraka za potporu organiziranja 7. međunarodnog susreta dijalizirani i transplantiranih bolesnika ‘”Vitez 2016″, te 2.000 maraka za organiziranje Kongresa inženjera medicinske radiologije u Federaciji BiH.