Vlada SBŽ-a osigurala novac za markice donorima krvi

Na prijedlog Crvenog križa Srednjobosanske županije, Vlada ove županije odlučila je izdvojiti 30 tisuća maraka za kupovinu premija zdravstvenog osiguranja, popularnih „markica” za dobrovoljne darovatelje krvi. Markice, odnosno dopunsko zdravstveno osiguranje na ovaj će način dobiti tisuću osoba koje redovito daruju tekućinu koja život znači, a koje je zdravstvenim ustanovama u Srednjobosanskoj županiji i te kako potrebna.

Prema podacima koje je na sjednici Vlade, pozivajući se na informacije Odjela za transfuziologiju, iznio Nikola Grubešić, ministar zdravstva i socijalne skrbi, dvije najveće bolnice u Srednjobosanskoj županiji – bolnica Travnik i Hrvatska bolnica, „Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj godišnje trebaju oko 5.200 doza krvi. Akcijama dobrovoljnog darivanja prikupi se oko pet posto potrebnih doza krvi.

„Iako simboličan, poticaj Vlade Srednjobosanske županije dobrovoljnim darovateljima krvi ujedno je i način da im se oda zahvalnost, a nadam se potakne i druge koji to mogu da se odluče postati darovatelji i tako daruju život drugima”, poručio je ministar zdravstva SBZ-a Nikola Grubešić.

A.P. / VL