Vlada pokušava kupiti policiju u SBŽ

Generalni štrajk zaposlenih u policiji Srednjobosanske županije /SBŽ/ sutra bi mogao da bude odmrznut, jer je županijska Skupština usvojila samo Zakon o platama policijskih službenika, a ne i Zakon o platama i naknadama državnim službenicima i zaposlenima u pravosuđu koji, kako kažu, ostaju u štrajku.

Županijski premijer Bajro Makić kaže da je zadovoljan usvajanjem jednog od ova dva zakona i dodaje da je usvojen i sporni član zakona koji predviđa utvrđivanje osnovice i da će se o njemu usaglašavati Sindikat i pregovarački tim Vlade.

„Ovim zakonom policajcima će na osnovnu platu biti plaćen noćni rad, rad prekovremeno i praznikom, što do sada nije bio slučaj“, rekao je Makić.

On smatra da u ovoj Županiji nitko ne treba da štrajkuje, a pogotovo ne zaposleni u organima uprave i pravosuđu jer imaju redovite plate, topli obrok i regres.

Predsjednik Sindikata MUP-a SBŽ Dragan Škulj ističe da je ovom odlukom Skupštine samo djelimično zadovoljan, jer u policiji ima zaposlenih u administraciji čiji status nije riješen, tako da će odluka o odmrzavanju štrajka uslijediti sutra.

On je rekao da je zakonom predviđeno da policijskim službenicima bude plaćen noćni rad, rad prekovremeno, subotom i nedjeljom, te praznicima u iznosu od 10 do 15 odsto, iako je prijedlogom zakona bilo predviđeno 40 odsto.
„To znači da ako je policajcu dnevnica bila 20 KM, na jednu noćnu smjenu dobija dvije do tri KM“, rekao je Škulj.

Sjednici Skupštine prisustvovao je i predsjednik Sindikata državnih službenika Federacije BiH Salih Kruščica koji je rekao da je neshvatljivo da jedan zakon bude usvojen, a drugi ne, jer je usaglašen sa svim relevantnim organima, sindikatom, Vladom i zastupnicima.

On kaže da je osnovni razlog neusvajanja Zakona o platama državnih službenika to što su funkcionari i zastupnici sebi amandmanima povećali plate za još 30 do 40 odsto.
„To je sramota“, rekao je Kruščica i dodao da zbog toga državni službenici i zaposleni u pravosuđu nastavljaju štrajk.

„Ovo je samo jedna županija i ova poruka se šalje svim ostalim i na kraju će najvjerovatnije doći do generalnog štrajka kompletnog sindikata policije, državnih službenika i zaposlenih u pravosuđu Federacije, a to je od 25.000 do 80.000 ljudi i onda idu socijalni nemiri“, poručio je Kruščica.