Vlada novim projektima još smanjuje broj nezaposlenih

Do sredine studenoga prošle godine zaključeno je 1.465 ugovora o poticanju zapošljavanja i samozapošljavanja s poslodavcima i osobama koje ispunjavaju uvjete iz uredbe Vlade Federacije BiH. Ukupna ugovorena vrijednost tih ugovora je nešto veća od 13,9 milijuna KM.
Prema službenom izvješću resornog ministarstva, 561 ugovor potpisan je s poslodavcima koji su zaposlili 1120 mladih osoba, a 940 ugovora s osobama koje su se samozaposlile odnosno registrirale djelatnost. Dakle, do sredine studenoga ukupno su ovim federalnim projektom zapošljavanja obuhvaćene 2024 osobe, i to 1364 osobe muškog (67,40%) i 660 osoba (32,60%) ženskog spola. Doći će do smanjenjenja nezaposlenosti u našoj zemlji.-Promatrajući trendove na tržištu rada u 2016. godini, prvi put nakon osam godina u Federaciji BiH bilježi se značajan pad broja nezaposlenih osoba. Evidentno smanjenje broja nezaposlenih osoba u Federaciji BiH može se, osim revitalizacijom određenih gospodarskih aktivnosti, poboljšanjem ekonomskih pokazatelja (rast izvoza, industrijske proizvodnje i dr.), jednim dijelom dovesti i u vezu s provedbom uredbe, ali i mjera aktivne politike zapošljavanja koje provode Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje iz svojih sredstava ili sredstava županijskih vlada, navodi se u informaciji o provedbi uredbe o poticanju zapošljavanja koju je pripremilo Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH.

Brisanje iz evidencijeU ovom kontekstu potrebno je uzeti u obzir i podatke o broju nezaposlenih iz Porezne uprave Federacije BiH s obzirom na to da se u istoj vrše prijave na obvezno osiguranje i da ima točnu evidenciju broja svih osoba prijavljenih u radni odnos.Najveći broj brisanja nezaposlenih osoba s evidencije službi za zapošljavanje zbog zaposlenja zabilježen je u ožujku 2016. godine, i to 10.234 osobe, što je u odnosu na isti mjesec 2015. godine više za 75%.Također, u rujnu je zbog istog razloga s evidencije brisano 10.345 osoba. Broj prijavljenih na evidenciju zbog gubitka posla u 2016. godini skoro je isti kao i prethodne ili je blago povećan u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje znatno manji u odnosu na broj brisanih s evidencije službi za zapošljavanje zbog zaposlenja.

Prethodni članakPlaninarska škola u Vitezu
Sljedeći članakMirzeta Perenda umrla u KCUS-u, nakon nesreće u Novom Travniku