Vlada FBiH zatražila istragu o plinovodu Zenica – Travnik

Tužiteljstvu Kantona Sarajevo bit će upućen zahtjev da provede istragu o nepravilno sagrađenom plinovodu Zenica – Travnik, koji kao takav predstavlja svojevrsnu ekološku bombu u FBiH.

Od nadležne komisije u Parlamentu FBiH zatraženo je da se obrati Uredu za reviziju kako bi u potpunosti bila rasvijetljena ova afera koja je teška 40 milijuna KM. I Komisija za reviziju i izvođenje projekta plinofikacije Srednjobosanske županije zadužena je da uradi svoj dio posla.

Prošlog tjedna je “BH-Gas”, zbog loše izvedenih radova na plinovodu, te izgubljene dobiti, podnio protutužbu protiv konzorcija hrvatske tvrtke “Monter strojarske montaže” Zagreb i GP ”Put” Sarajevo radi naknade štete u iznosu od 12 milijuna KM.

Stručnjaci koji su govorili za “Avaz” upozorili su kako ovaj plinovod nije imao tehnički prijem, niti uporabnu dozvolu, ali ipak je pušten u rad pod pritiskom. To je imalo za posljedicu da u jednom odvojku za Novi Travnik nestanu određene količine plina, dok je opasna i nedozvoljena crvena masa izlazila iz cijevi ovog plinovoda, i to u središtu Travnika.

Izvor: Dnevni avaz