Vlada FBiH razmatrala informaciju o zahtjevu za otvaranje stečaja u “Vitezitu”

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o zahtjevu Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne suglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom PS Vitezit d.o.o. Vitez.

U cijelosti su podržane dosadašnje odluke ovog suda o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad privrednim društvima namjenske industrije zbog „nepostojanja pravnog interesa predlagatelja dok se stečajni dužnik nalazi u postupku finansijske konsolidacije“, a ne zbog uskraćivanja suglasnosti federalnog ministra energije iz člana 5. stav 5 Zakona o stečajnom postupku.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije je zadužen da ovaj zaključak dostavi Općinskom sudu u Travniku i obavijesti ga da je Zakonom o izmjeni Zakona o financijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH rok za okončanje odobrenih postupaka financijske konsolidacije produžen do 10.7.2019. godine i da je Vlada Federacije BiH doznačila sredstva na račun Federalnog zavoda za PIO/MIO u iznosu od 2.171.661,04 KM, za uplatu doprinosa za PIO/MIO za 337 zaposlenika PS „Vitezit” d.o.o. Vitez, za period od 1.1.2011. godine, pa nadalje, među kojima su i predlagatelji stečajnog postupka.