Vlada FBiH potvrdila odluku Kriznog stožera: Ukinut policijski sat!

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici usvojila prijedloge Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH te ukinula ograničenje kretanja, a koje je bilo na snazi od 23 do 5 sati, saznaje portal “Avaza”.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Federaciji, Krizni stožer je u ponedjeljak predložio ublažavanje postojećih epidemiološko-restriktivnih mjera, kao i potpuno ukidanje policijskog sata u ovom entitetu.  

Brojke u padu

Vlada je usvojila i prijedlog Kriznog stožera da se dozvoljena okupljanja na otvorenom povećaju na 70 ljudi, a u zatvorenom na 30 ljudi.

Podsjećamo, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, brojke novozaraženih u svim entitetima u konstantnom su padu, a tjedna incidenca je na zadovoljavajućem nivou.

Incidenca 28 slučajeva na 100.000 stanovnika

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije iznosi 28 slučajeva na 100.000 stanovnika. Sedmodnevna incidenca iznad 50 slučajeva na 100.000 stanovnika zabilježena je u dva kantona: Hercegovačko- neretvanskom i Posavskom.

Također je predloženo da rad ugostiteljskih objekata definiraju kantonalni krizni stožeri, u skladu s epidemiološkom situacijom.