Vlada FBiH informirana o aktivnostima u vezi s sigurnosti u Vitezitu

Vlada FBiH upoznata je na sjednici, koja je održana, 4.12. u Sarajevu, s Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o poduzetim aktivnostima u vezi stanja sigurnosti u PS “Vitezit” d.o.o. Vitez, a u kontekstu Informacije Federalnog ministarstva okoliša i turizma od 4. studenog 2014. godine.

Uprava tog privrednog društva je zadužena da pokrene aktivnosti za uništavanje pirotehničkih materijala koji vode porijeklo od prijeratne proizvodnje, a odnose se na razne vrste baruta i raketnih goriva trenutno uskladištenih u “Vitezitu”.

Te aktivnosti se, prije svega, odnose na pokretanje hitnih procedura otpisa tih pirotehničkih sredstava, njihovog isknjiženja i donošenju odluke o njihovom uništavanju i odgovarajućih odluka Uprave i Nadzornog odbora o pokretanju postupka izrade tehnološke i konstruktivne dokumentacije za osposobljavanje kapaciteta za uništavanje tih materija. Također, potrebno je izraditi odgovarajući elaborat za zaštitu okoliša u procesu uništavanja opasnih sredstava, koji treba biti usaglašen s tom tehničkom dokumentacijom, kao i procjenu potrebnih financijskih sredstava za te aktivnosti.

Uprava “Vitezita” obavezana je da hitno iznađe rješenje za takozvane “otpadne kiseline”, prodajom ili na drugi prihvatljiv način, te da jednom mjesečno izvještava Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o svim poduzetim aktivnostima na realizaciji ovih zaključaka, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada FBiH je, na pomenutoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju izdvajanja 204.224,94 KM iz “Tekuće rezerve Vlade Federacije” budžeta FBiH za 2014. Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izmirenje dugovanja po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO za deset zaposlenika privrednog društva PS “Vitezit” d.o.o. Vitez. Odobreni iznos će biti uplaćen na račun Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u skladu s dostavljenim spiskovima koji su usuglašeni između “Vitezita” i Županijske službe PIO u Travniku.

Prethodni članakJevreji u BiH i svijetu večeras počinju obilježavanje Hanuke
Sljedeći članakU Vitezu opljačkana kladionica