Vlada F BiH razmatrala zahtjev Vlade KSB za nabavku kisika i lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa

Federalna vlada je razmatrala zahtjev koji je, povodom pogoršanja epidemiološke situacije, uputila Vlada Kantona Središnja Bosna za nabavku kisika i lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U izjašnjenju Vlade FBiH je, tim povodom, istaknuto da uvoz i promet lijekova koji obuhvaća nabavku, skladištenje, transport i prodaju mogu obavljati pravne osobe (veleprometnici) koje imaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH

Uvidom u popis lijekova koji imaju odobrenje za stavljanje u promet utvrđeno je da se medicinski kisik nalazi u prometu u BiH i da je njegov uvoz i promet slobodan. U slučaju da je zdravstvenim ustanovama u FBiH potreban lijek koji se ne nalazi u prometu u BiH, moguće ga je uvesti putem ovlaštenog veleprometnika i to kroz interventni uvoz u skladu s Pravilnikom o uvjetima uvoza lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet u BiH.

Dakle, potrebno je da zdravstvene ustanove na području KSB pokrenu uobičajne procedure za nabavku lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Prethodni članakNovčani dar Općine Jajce za svaku novorođenu bebu
Sljedeći članakKSB: 310 aktivnih slučajeva, ublažene mjere samo za maturante