VL: Droga zbog loših cesta zaobilazi BiH

Droga zbog loših cesta često zaobilazi BiH na tzv. Balkanskoj ruti, objavila je Agencija za istrage i zaštitu SIPA.

Kako piše današnji Večernji list, BiH se nalazi na tzv. “baklanskoj ruti” kretanja heroina iako, prema procjenama, najveći dio ‘zaobiđe’ BiH zbog loše cestovne komunikacije i konfiguracije, tako da se vozila, posebno autobusi i kamioni, koji idu iz jugoistočne Azije, uglavnom kreću autocestama kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku.

Iz SIPINIH podataka je očito kako BiH predstavlja tranzitno područje za sve vrste droga, ali u mnogo manjoj mjeri nego što su to zemlje u okruženju. To je područje više tržište odnosno krajnja destinacija određenog dijela opojnih droga, koje su namijenjene potrošačima u BiH.

Prema podacima Kriminalističke službe Austrije, koji su prezentirani 2011. godine, na području europskih zemalja zbog ilegalne trgovine opojnim drogama slobode je lišeno ukupno 3 081 osoba.

O količini droge koja se kreće područjima ovih zemalja svjedoče i pljenidbe, a najveće količine pljenidbe heroina imaju Turska, Bugarska i Srbija, navode u Agenciji za istragu i zaštitu BiH.

Analizom pojedinih situacija zaključeno je kako na području BiH postoje skupine koje se bave krijumčarenjem kokaina, ali se velike količine kokaina deportiraju na područje zapadne Europe, tako da u BiH borave osobe koje ostvaruju profit od pretprodaje ovog narkotičnog sredstva. Kada je riječ o uvozu, Albanija opskrbljuje marihuanom čitav Blakan, dok se iz Afganistana heroin šalje u čitavu Europu. (F)