Vjerske svečanosti u Travniku

Lijepe vjerske svečanosti u četvrtak su organizirane i održane u zgradi Velike nadbiskupske gimnazije u Travniku, a sada sjedištu Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, konkretnije i sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage, smještene u zdanju ovoga obrazovnog Centra.

U okviru misnoga slavlja obavljena je svečana posveta novog oltara i oskvrnjene sjemenišne crkve sv. Alojzija Gonzage. To je učinio vrhbosanski nadbiskup i metropolit msgr. Vinko kardinal Puljić. Naime, ovu je crkvu daleke 1886. godine, 1.  srpnja posvetio prvi vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler, 1890./1891. postavljeno je pet novih pozlaćenih oltara, a partizani, koji su u drugoj polovici listopada 1944. osvojili Travnik, Gimnaziju i sjemenište su zatvorili, a učenike, profesore i odgojitelje protjerali. U vremenu koje je slijedilo crkva je desakralizirana, opljačkana, jedno je vrijeme korištena kao sportska dvorana, a kasnije kao skladišni prostor.

Poslije pada komunističkog sustava, početkom 90.-tih travnički župnik don Pavo Nikolić preuzeo je skrb o crkvi, a prvi rektor novoosnovanog Katoličkog školskog centra, „Petar Barbarić“, slijednik Velike nadbiskupske gimnazije, dr. Pero Pranjić, uz organizaciju  obrazovnog sustava – osnovne škole, gimnazije i sjemeništa – preuzeo je i brigu za obnovu crkve izvana i iznutra. „I evo“, kako je u svom pozdravnom obraćanju kazao aktualni rektor KŠC u Travniku, don Željko Marić, „dvadeset godina kasnije, crkva je obnovljena, u punom je sjaju, crkvu ponovo posvećujemo a i  novi crkveni oltar“.

Koncelebriranu svetu misu, kojoj je prisustvovao,  veliki broj vjernika, te dužnosnika struktura vlasti svih razina, ravnatelji osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit, Vinko kardinal Puljić. U misnoj koncelebraciji, uz rektora Centra, don Željka Marića, bili su i dekan Bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, dr. Pero Jurišić, predstavnici Hercegovačke i Banjalučke biskupije, predsjednik HKD „Napredak“, dr. Franjo Topić,  Isusovački provincijal…te još dvadesetak svećenika s područja cijele Bosne i Hercegovine. Svečanoj svetoj misi prethodilo je  hodočasničke pobožnosti na grobu  Sluge božjeg Petra Barbarića, u zdanju ove crkve.

Nadbiskupska gimnazija osnovana  je 1882, a  njezin slijednik Katolički školski centar nosi ime Sluge božjeg  Petra Barbarića, učenika Velike nadbiskupske gimnazije koji je nakon dugotrajne bolesti, u to vrijeme neizlječive, umro na Veliki četvrtak 15. travnja 1897. u 23, godini života, dan nakon što je položio isusovačke zavjete.

Pokopan je na travničkom groblju Bojna, a nakon što je 1935. godine pokrenut postupak njegove beatifikacije, njegovi posmrtni ostaci preneseni su u zdanje sjemenišne crkve sv. Alojzija smještene u sklopu zgrade Velike nadbiskupske gimnazije. Lijes s posmrtnim ostacima Petra Barbarića nestao je 1952. kada je i zabranjeno hodočastiti na njegov grob, a pronađeno je 17. srpnja 1998. zazidano u podrumu ove crkve. Njegovi zemni ostaci, uz vjerske počasti koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, sahranjeni su u crkvi 23. srpnja iste godine.

Rektor Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku je don Željko Marić, a u ovoj uglednoj obrazovnoj ustanovi pohađa oko 650 učenika u osnovnoj školi, gimnaziji i sjemeništu. No treba posebno naglasiti kako je KŠC „Petar Barbarić“, uz Hrvatsku bolnicu u Novoj Biloj, dar Republike Hrvatske hrvatima i svim drugim građanima srednje Bosne i Poslovni centra PC – 96 u Vitezu, važan temeljac ostanka i opstanka Hrvata na travničkom, pa i na širem srednjobosanskom području.