Vjera i nada u skori Gudeljev oporavak

Nakon tragičnog događaja samoranjavanje poznatog i uglednog Vitežanina, jednog od najpoznatijih i najuspješnijih gospodarstvenika u Bosni i Hercegovini, Pere Gudelja, u utorak u Vitezu, u cijeloj Lašvanskoj dolini vlada, rekli bismo, iščekivanje, u građane se uvukla neizvjesnost, moglo bi se reći čak i strah.. A za to su, nema dvojbe, dva ozbiljna razloga.

Naravno, prvi je briga što će biti s dobrim čovjekom Perom Gudeljem, hoće li uspješno okončati svoju najtežu, ovaj put životnu bitku, i što će biti s FIS-om, iako nitko ozbiljno i ne pomišlja da bi  životnu borbu Pero mogao izgubiti. No, koga zmije ujedaju i guštera se boji, kaže stara narodna poslovica, pa se mnogi boje za svoju golu egzistenciju koju u FIS-u osigurava više od tri tisuće uposlenih. A ne treba zaboraviti da je FIS izvorište i ishodište svega dobroga  što se u poratno vrijeme viteškom gospodarstvu dogodilo, a slobodno se može reći i srednjobosanskom pa i bosanskohercegovačkom.

Ova velika tvrtka ima svoje poslovne jedinice u desetak gradova BiH, tri u Hrvatskoj i jednu u Austriji, a u FIS-u se nikada nije zapošljavalo po nacionalnom ili vjerskom ključu, što baš i nije uobičajeno u Bosni i Hercegovini. Ne treba ni zaboraviti da samo u Vitezu FIS upošljava preko tri tisuće djelatnika, što je skoro polovica uposlenih u ovoj razvijenoj općini koja skoro s četvrtinom prihoda puni srednjobosanski županijski proračun. Treba, također, naglasiti da je poslovna sinusoida  FIS-a  u stalnoj uzlaznoj putanji, a samo u prošloj godini ova je tvrtka ostvarila dobit od 24 milijuna KM. A sve to govori da nisu bezrazložni strahovi od mogućeg urušavanja ovog poslovnog giganta, do čega, ipak vjeruju mnogi, neće doći, mada  sadašnju situaciju i dodatno usložnjava i nedavno razoreni brak Pere  i Snježane Gudelj. Naravno, očekuje se i srcem i dušom, od ogromne većine uposlenika i žitelja srednjobosanskog pa i šireg područja, da će se Pero oporaviti i uskoro vratiti svojoj obitelji, svojim prijateljima, svojoj harmonici, uposlenicima, svom FIS-u.

„Prije svega brinemo se za Perino zdravlje, želimo i nadamo se njegovom brzom ozdravljenju jer i zadnje vijesti (utorak poslije podne op.a) iz Sarajeva upućuju na tu pozitivnu stranu. Naravno, mi gospodarstvenici Viteza smo bezrezervno uz našeg prijatelja Peru, spremni smo na svaki način pomoći njemu, njegovoj obitelji pa i FIS-u. Prije svega vjerujem da će se Pero vratiti u svoj FIS, uz naglasak da je ova velika tvrtka dobro organizacijski posložena, na čvrstim je nogama i uspješni hod će nastaviti i u vrijeme u kojemu budu morali biti bez njega““, kazao je za Večernjak, Dragan Kafadar, čiji jeotac., također ugledni gospodarstvenik Jozo Kafadar, 27. svibnjaprošle godine ubijen nadomak obiteljske kuće u travničkoj župi Brajkovići, a ubojica i mogući nalogodavac nisu otkriveni.

 

O ovom događaju, o mogućim posljedicama niz je razmišljanja i viđenja, a njegov dugogodišnji prijatelj, tajnik Udruge poslodavaca Viteza, Srećko Stipović, kaže:  „Kuća (FIS), svi se nadamo, privremeno je ostala bez gazde, a to uvijek, posebno u ovakvim prilikama, može imati, ili ima, i ozbiljne posljedice. Na to treba računati, otvoreno se s time suočiti, pa tako i preduhitriti eventualne negativne  tendencije. Naravno, sve uz nadu i vjeru da će se Pero uspješno oporaviti i vratiti svojim privatnim i poslovnim obvezama“.

 

Uz ispriku, predsjednik Uprave FIS-a, Augustin Valjan, nije bio spreman davati bilo kakve izjave za javnost, omogućivši nam preko šefice marketinga, Željke Bajramović,nekoliko foto-snimaka unutar Poslovno-prodajnog centra. A ovim povodom, Željka Bajramović nam je kazala: „Perina obitelj i obitelji 3.100 uposlenih u FiS-u su u mislima i molitvama s njim. Molimo se da naš Pero dobije ovu tešku bitku, a sve drugo u ovom trenutku nama zaista nije važno“.

Trgovački centar FiS i u utorak prije podne bio je uobičajeno posjećen, a  priliku da nešto kaže o tragediji Pere Gudelja tražili smo od  kupca Džeme Rahmanovića iz Maglaja.

„Tragedija je to ne samo za Vitez nego, rekao bih, za cijelu BiH. Naime, riječ je o uglednom gospodarstveniku, o čovjeku koji je kroz svoju tvrtku kruh dao mnogima. Reći ću, na temelju onoga što sam čuo s raznih strana, Gudelj je veliki čovjek i iskreno želim da dobije i ovu tešku životnu bitku“.

 

Slično ga je razmišljanja i  Anđelko Lukin iz Busovače: „Neizmjerno mi je žao, nadam se da će se ova tužna pričati pozitivno okončati, što mu ja i moja obitelj iz dna duše želimo“.