U Vitezu otvoren prvi Bike park u BiH te održano XCO Državno prvenstvo BiH

Proteklog vikenda, točnije u nedelju 9. srpnja u organizaciji Biciklističkog kluba Vitez po prvi put održano je XCO državno prvenstvo, u novotvorenom Bike parku.

Utrka je startala u 12:00h, a sat vremena prije utrke natjecatelji su napravili probni krug, kako bi se upoznali sa samom stazom. Bitno je napomenuti da je MTB reprezentacija Bosne i Hercegovine u Vitez stigla dan ranije kako bi obavili zajednički trening i pripreme pred nastup na Balkanskom prvenstvu koje se ove godine održava u Grčkoj piše BikeMagazin.

“Danas smo otvorili naš Bike park, nešto čime se izuzetno ponosimo i što je zasigurno jedan projekt ovakve vrste koji po prvi put zaživljava u BiH. Firma dm prva je prepoznala projekat uređenja Bike parka i svrstala ga među deset nagrađenih projekata u BiH i dodjelila  8.000 KM za realizaciju istog. Danas također tu imamo i jako bitnu utrku Državnog prvenstva, koja će polučiti najbolje vozače koji idu predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj”, izjavio je Slobodan Brkić ispred organizatora.

Start utrke označen je u 12:00h, a sama utrka obilježena je jako velikom vrućinom, te po riječima natjecatelja, odlično postavljenom stazom na kojoj su vozači iskušavali svoje snage. Na utrci je nastup uzelo preko 80 vozača, a ovisnosti od kategorija vozili su se različiti brojevi krugova. Bitno je spomenuti da je najbrže vrijeme po krugu imao mladi Ivan Širić (BK Pedala Žepče) – 8:39 min.

U kategoriji Juniora dominirao je mladi Ivan Deronja (BK Livno), te sa prednošću većom od 7min. ispred drugoplasiranog vozača popeo se na postolje kao zlatni i sigurno se plasirao za nastup na Balkanskom prvenstvu.

U ženskoj kategoriji ponovo je zablistala Lejla Tanović, odlično odvozila stazu, šest krugova u vremanu 1:01:24h, odnosno 9:11min po krugu. Lejla je odličnom vožnjom po deveti put postala državnom prvakinjom Bosne i Hercegovine, te siguno svojom vožnjom polako probija put prema naprijed na UCI ljestvici piše.

“Što se tiče reprezentacije odradili smo veoma kvalitetan trening dan pred utrku, ali smo također ovo okupljanje iskoristili za upoznavanje i postavljanje novih pravila i ciljeva naše reprezentacije. Veoma sam zadovoljan s onim što su pokazali na treningu, posjedujemo jednu kvalitetnu ekipu koja ima kapacitet za napredovanje i ostvarivanje dobrih rezultata”, izjavio je izbornik MTB reprezentacije Amar Njemčević.

“Uprkos velikim temperaturama, pred.sud.kom. Mirnas Mujezinović, je odlučio povećati broj krugova za sve kategorije u odnosu na broj propisan u propozicijama. Pokazao se kao sjajan potez te smo imali veoma kompetetivnu utrku u svim kategorijama, mogu reći i jednu od boljih utrka u XCO disciplini jer su svi takmičari bili primorani voziti na svom maksimumu”, dodao je Njemčević.

Prethodni članakTišina u Potočarima uoči obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici
Sljedeći članakNevjerojatna priča Ante Furundžije – ”Lopovi su mi ukrali 170 ovaca!”