U Vitezu obuka o uvođenju nastave zasnovane na ishodima učenja

U Vitezu je srijedu počela četverodnevna obuka za predstavnike obrazovnog sektora, čiji je cilj uvođenje ishoda učenja kao jednog od prioriteta koji će, kako se očekuje, povećati opću kvalitetu obrazovanja te poboljšati školski uspjeh učenika.

U obuci, koju je inicirala organizacija “Save the Children” sudjeluje 106 predstavnika obrazovnog sektora iz Srednjobosanskog, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona, piše Fena.

Kako je rečeno, organizacija “Save the Children” nastavlja i u ovoj godini podržavati implementaciju modela primjene dokumenta Zajednička jezgra nastavnih planova i programa za bosanski, hrvatski i srpski jezik, definirane na ishodima učenja u četiri županije u Federaciji BiH.

U fokusu reforme obrazovanja treba biti da su nastavni planovi i programi u BiH zasnovani na ishodima učenja, a ne na sadržajima. Ovakav način daje učenicima mogućnost participacije u učenju i povećava inovativnost i kreativnost i cijeli proces obrazovanja podiže na viši nivo. Učenici se privikavaju na timski rad. Cilj je svega da učenici ne reproduciraju znanje, nego da prošire svoje funkcionalno znanje, odnosno da znaju kako da, ono što su naučili u školi, upotrijebe u životu, kazala je direktorica organizacije Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić.

Nakon uvodnih obraćanja polaznicima specijalističke obuke, predstavnici resornih ministarstava četiri županije potpisali su Memorandum o razumijevanju s organizacijom “Save the Children”.