U VITEZU NOVE TRI MINI HIDROELEKTRANE

Na području Srednjobosanskog kantona (SBK) u funkciji je 28 malih hidroelektrana (MHE). Najviše ih je u Gornjem Vakufu-Uskoplju i Fojnici – po šest, za razliku od općine Kreševo koja nema nijedan ovakav objekt. Prava ekspanzija u izgradnji mini hidroelektrana u SBK-u desila se 2005. i 2006., dok je u prošloj godini okončana izgradnja triju takvih objekata.
U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a, planirano je da u 2017. na teritoriji Gornjeg Vakufa-Uskoplja budu izgrađene dvije, a u Vitezu tri mini hidroelektrane.
U ovom ministarstvu ističu da je postupak dobijanja koncesija veoma složen i da se provodi u skladu s postojećim zakonima koji tretiraju ovo pitanje.
– Uz projektnu dokumentaciju koja potvrđuje opravdanost izgradnje MHE, neophodna je saglasnost Općinskog vijeća, odnosno lokalne zajednice u kojoj bi se ona gradila – kaže pomoćnik ministra u Odjeljenju za vodoprivredu Abdulah Burek.
Dodaje da su dosadašnja iskustva u postupcima dodjele koncesija pozitivna i da su koncesionari, uglavnom, ispunjavali obaveze iz potpisanih ugovora.
– Pored plaćanja koncesione i vodne naknade oni su, između ostalog, dužni da objekat nakon trideset godina vrate u vlasništvo Kantona, što je nevidljiva i dugoročna dobit – naglasio je.
Stanovništvo u mjestima gdje se grade male hidroelektrane, tvrdi, nije ugroženo, kao ni riblji fond u dijelu između vodozahvata i centrale.
– Problem se nedavno pojavio u Voljevcu kod Gornjeg Vakufa-Uskoplja, jer se koncesionar odlučio na izmjenu položaja dijela cjevovoda. Intervencijom kantonalnih vlasti i inspekcije, spriječen je da to uradi – istaknuo je Burek.
Prošlogodišnji prihodi od koncesija iz oblasti vodoprivrede na području Srednjobosanskog kantona iznosili su oko 480.000 KM a to, zaključio je, nije mala cifra u kantonalnom budžetu.

Prethodni članakAndrija Radoš osvojio prvu zlatnu medalju za BiH na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama
Sljedeći članakPolicija KSB i GSS Travnik uključeni u potragu za Srećkom