Vitezovi obilježili 23. obljetnicu osnutka, dirljivu čestitku poslao Dario Kordić

Dvadesettreća godišnjica osnivanja Postrojbe za posebne namjene (PPN) „Vitezovi“, svečano je obilježena proteklog vikenda u Vitezu. U župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule i umrle pripadnike ove postrojbe, a svetu misu je predvodio fra Mario Plavčić, koji je nedavno u ovoj crkvi slavio svoju mladu misu, inače sin jednog od zapovjednika „Vitezova“, Marinka Plavčića.

Nakon svete mise predstavnici postrojbe položili su cvijeće i upalili svijeće uz spomen-poprsje svog ratnog zapovjednika, pukovnika Darka Kraljevića, pooginulog 1995 u prometnoj nesreći, i uz spomen-poprsje Joze Plavčića – Đokca, te na grobove poginulih pripadnika PPN „Vitezovi“, pokopanih u grobljima diljem Lašvanske doline.

A od ukupno 154 pripadnika ove postrojbe koji su tijekom rata borbeno djelovali u Lašvanskoj dolini, na jajačkoj, stolačkoj i kupreškoj bojišnici, poginula su trideset i trojica, a čak preko 70 % ih je ranjeno, jednom, dva ili više puta..

Postrojba PPN „Vitezovi“ proizišla je iz prve hrvatske oružane formacije u srednjoj Bosni, HOS-a osnovane 26. 11. 1991., a službeno je utemeljena 10. rujna 1992. godine. Zamjenik zapovjednika PPN Vitezovi, Darka Kraljevića, bio je Dragan Vinac, umirovljeni brigadir HVO-a.

Vitezovima su se u proslavi pridružili bivši načelnik Općine Vitez, Vlado Alilović, te zastupnici u Saboru Srednjobosanske županije i Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, Ivan Sajević i Boris Marjanović. Uz brojne čestitke lokalnih dužnosnika i suboraca iz Domovinskoga rata, posebno im je draga čestitka koju im je poslao u ratu i u poraču istaknuti dužnosnik Hrvata srednje Bosne, Busovljak Dario Kordić koji sada živi u Zagrebu.

“Draga moja braćo, hrvatski branitelji iz junačke postrojbe Vitezova!
Ljubljena djeco, supruge, majke i očevi naših poginuilih Vitezova!
S ponosom, ljubavlju i golemom zahvalnošću sve vas noseći u srcu najiskrenije vam čestitam 23. obljetnicu osnutka Vitezova – elitne postrojbe HVO-a. Zahvaljujući vama svi mi živimo na najljepšoj Hrvatskoj grudi – Središnjoj Bosni.
Sve vas voli uvijek vaš brat Dario Kordić”, stoji u poruci koju je uputio Dario Kordić.

Tijekom dana preživjeli članovi PPN-a „Vitezovi, položili su cvijeće i upaliuli svijeće i uz spomen-obilježje poginulim braniteljima podignutom u viteškom naselju Zabilje, gdje su u mjesnom Hrvatskom domu organizirali druženje i zajednički ručak.