Vitezit doživio preporod: Izvanredna godina za namjensku industriju u FBiH

Namjenska industrija u FBiH u 2016. godini ostvarila je prihod u iznosu od 240 milijuna KM, što je najbolji rezultat u poslijeratnom periodu.

Najveći dio prihoda zabilježen je na osnovu izvoza u više od 30 zemalja svijeta, a prema optimističnim najavama, u ovoj godini se očekuje realizacija od blizu 300 milijuna KM. Uspjeh u poslovnom segmentu ostvarile su kompanije Igman iz Konjica i goraždanski Ginex, a ogroman iskorak napravile su i firme Zrak, Pretis, Vitezit i Binas.

Vitezit doživio preporod

Preporod praćen povećanjem proizvodnje za 120 posto u prošloj godini doživjelo je poduzeće namjenske industrije Vitezit iz Viteza, koje se bavi proizvodnjom privrednih eksploziva. Prema riječima direktora Miroslava Puljića, koji se na čelu ovog poduzeća nalazi od konca 2015. godine, plan za 2017. zasniva se na pokretanju dodatnih pogona, zapošljavanju, povećanju proizvodnje, kao i širenju izvozničke mreže.

“U vrijeme kada sam došao na mjesto direktora firmu sam zatekao u stanju u kojem je proizvodnja bila obustavljena. Vlada FBiH u 2016. dala nam je jedan manji kredit kako bi se mogla nastaviti proizvodnja. Novac je iskorišten namjenski u sirovine, tako da je na kraju u 2016. godini, u odnosu na godinu prije, došlo do povećanja proizvodnje za 120 posto”, ponosno naglašava Puljić za portal Klix.ba.

Ovo poduzeće 2015. godinu završilo je s prihodom od 1.700.000 KM, dok je u 2016. zabilježen financijski rezultat od 4.914.000 maraka. Kada je riječ o izvozu, Puljić naglašava da su proizvodi od posljednjeg kvartala 2016. dostupni na tržištu Crne Gore i Albanije, a trenutno su u pripremi ugovori sa Srbijom, Hrvatskom i Makedonijom.

Minstar Džindić je u razgovoru za Klix istakao da je godinu iza nas obilježio i početak bavljenja razvojem namjenske industrije u FBiH.

“Više ne radimo samo na način: dobijemo ugovor, završimo, isporučimo i naplatimo. Sredstva sada namjenski ubacujemo u razvojne projekte u svim fabrikama. U 2016. smo završli razvoj nekoliko sredstava koja će biti, nadam se u ovoj godini, provedena kroz proceduru dobijanja svih potrebnih dozvola na nivou Federacije i države. Iza toga ćemo naš prvi bh. brend u namjenskoj industriji u poslijeratnoj FBiH, odnosno državi, prodavati širom svijeta”, rekao je Džindić.

Prethodni članakVIDEO: Posjeta romskom naselju Sofa u Vitezu
Sljedeći članakU dva tjedna u srednjoj Bosni policija oduzela 41 vozilo