Vitežanka Ivana Blaž s ručno tkanim bosanskim ćilimima na Kickstarteru

Arhitektica Ivana Blaž inače iz Viteza te dizajnerka i ilustratorka Nina Mršnik, očarane ljepotom ručno tkanih ćilima iz stopostotne vune, odlučile su oživjeti ovaj skoro zaboravljeni obrt tkanja ćilima. Njihova ideja se zove Kobeiagi kilim – ćilimi koje su same dizajnirale i redizajnirale.

S novim uzorcima, koje su same dizajnirale, žele udahnuti ćilimu novi život. Kobeiagi kilims je trenutno na platformi Kickstarter, to je platforma za masovno financiranje.

Mlade poduzetnice s ovom Kickstarter kampanjom žele otvoriti novo poglavlje u popularizaciji bosanskih ćilima, koji svojom kvalitetom te osvježenim dizajnom mogu konkurirati masi jeftinih proizvoda masovne proizvodnje.

Svaki ćilim je plod dugotrajnog ručnog rada i samim tim je i unikatan. Vuna koja se koristi za izradu njihovog ćilima je kvalitetna lokalna vuna.

Dizajnerice sa poslanstvom

Nina i Ivana su se upoznale tijekom studiranja u Italiji, gdje je Ivana studirala arhitekturu a Nina industrijski dizajn. Nakon završenog fakulteta, njihovi putevi su se na kratko razdvojili, jer je Ivana nastavila studij u Barceloni na Elisavi i Upc-ju a Nina na Royal Collage of Art u Londonu. Po završetku post diplomskog studija obje su se preselile u Ljubljanu te zajedno radile na različitim projektima, od industrijskog dizajna, ilustracije do arhitekture.

Ideju o zajedničkom projektu oživljavanja bosanskih ćilima, dobile su kada su htjele naručiti ćilim za sebe i nisu mogle naći nikoga tko tka ćilime. Skoro godinu dana su po selima u Bosni tražile žene koje tkaju, ali neuspješno, dok slučajno nisu upoznale gospođu Lejlu iz udruženja Sumejja iz Visokog. Njihovo udruženje je jedno od rijetkih, koje još uvijek održava tradiciju tkanja u Bosni. Oduševljene talentom Lejline ekipe, odmah su našle zajednički jezik.

Više od lijepog tepiha

“Kobeiagi ćilime kupite za sebe. Svjesne smo preciznosti i truda koji su potrebni za izradu kvalitetnog ćilima, radi se o produktu, koji se prenosi s koljena na koljeno” govore Ivana i Nina za portal Vitez.info.

Sigurne su da je Kickstarter odlično sredstvo s kojim će popularizirati ćilime te im vratiti staru popularnost. Mi im svakako želimo puno uspjeha a svatko svoj doprinos može iskazati i na njihovoj prezentaciji na Kickstarteru.

https://www.kickstarter.com/projects/1034826605/kobeiagi-kilims-traditional-handwoven-rugs-with-a/video_share?ref=video