Vitežanin Stjepan Perković dobitnik nagrade “Ravnopravno-različiti”

Povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, dodijeljene su nagrade “Ravnopravno-različiti” za liderke i lidere s invaliditetom u BiH, a jednu od nagrada dobio je Vitežanin, Stjepan Perković.

Radi se o originalnom pokušaju da se istaknu postignuća osoba s invaliditetom koje su u svom životu, radu i području djelovanja poslužile kao uzor i inspiracija drugima u razvoju zajednice i stvaranju društva jednakih mogućnosti.

Aktivnost je organizirana u okviru projekta ”Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” koji financira Europska unija, a realiziraju Organizacija amputiraca UDAS u partnerstvu s Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Udruženjem građana ”Nešto Više”. Projekt ima za cilj povećati uključenost organizacija civilnog društva u procesu europskih integracija BiH u domenu socijalne inkluzije s posebnim naglaskom na prava i nediskriminaciju osoba s invaliditetom.

Dobitnici nagrade „Ravnopravno-različiti“ su Fatma Bulić, liderka s invaliditetom u domeni promocije i zagovaranja za prava osoba s invaliditetom i Stjepan Perković, lider s invaliditetom za postignuća u umjetnosti koja služe kao motivacija i inspiracija drugima u njihovom razvoju i doprinosu zajednici. U znak zahvalnosti za višegodišnji doprinos u zagovaranju za prava osoba s invaliditetom dodijeljene su i dvije dodatne nagrade „Ravnopravno-različit“’ Nadi Stuhli i Dragici Bekanović, koje već desetljećima predano rade u pokretu za prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. U okviru kampanje, ukupno je zaprimljeno 60 nominacija za 42 osobe u dvije kategorije.

Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputirаca UDAS je istaknuo: „Nagrada ‚Ravnopravno-različiti‘ promovira liderke i lidere s invaliditetom i podiže svjesnost o osobama s invaliditetom kao jednoj od najozbiljnije marginaliziranih skupina čiji se talenti i potencijali nedovoljno koriste, a doprinos razvoju zajednice često ignorira. Lideri s invaliditetom sa svojim kapacitetima i ekspertizom su element koji potencijalno nedostaje kao doprinos razvoju zajednica“.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Izaslanstva Europske unije u BiH, rekao je da je pomoć Europske unije usmjerena na doprinos stvaranju društava koja, unatoč svojoj različitosti i ograničenjima, imaju jednake mogućnosti. „Jačanjem jedinstvenog koncepta ljudskih prava postoji i potreba za podizanjem svijesti o jednakosti i sposobnostima osoba s invaliditetom. Važno je da i osobe s invaliditetom usvoje svijest o svojim pravima, ali i obvezama koje društvo prema njima ima. Moramo ukloniti prepreke koje ih ograničavaju i usredotočiti se na talente i potencijale, a ne na ograničenja. Uspjeh je moguć, samo se moramo dovoljno potruditi”, rekao je Vannini.

Europska unija je za projekt ”Zajednice različitih, ali ravnopravnih građana” izdvojila 500.000 eura s ciljem kreiranja uvjeta za integraciju osoba s invaliditetom. Kroz zagovaračke kampanje i promociju prava osoba s invaliditetom, radi se na podizanju kapaciteta lokalnih nositelja vlasti, te uključenju organizacija civilnog društva u proces konzultacija i donošenja odluka značajnih za osobe s invaliditetom.

Prethodni članakVEČERAS: Pogledajte nastup Smiljana Šamije u emisiji “Zvezde Granda”
Sljedeći članakUdruga “Svjetlo” Vitez priprema se za izložbu, čestitke možete naručiti već sada