Vitežanin Martin Frljić kavom i čokoladom stvara likovna djela

0

Upisao je likovnu akademiju 2012. godine u Širokom Brijegu, gdje je upoznao jednu drugu dimenziju stvaralaštva, a to je kreativnost i stvaralaštvo bez razmišljanja o prodaji i zaradi

Dvadesettrogodišnji Martin Frljić iz Viteza jedan je od rijetkim umjetnika koji je sa osam godina prodao prvi portret. On je, umačući kist u svoju kafu, uspio uraditi akvarel Starog mosta u Mostaru i umjetničkim izričajem kroz hedonističke slastice oduševiti brojne posjetitelje na dvodnevnom Sajmu kave, čokolade i delicija koji se po prvi put u povijesti grada na Neretvi održava još danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Sajam kave, čokolade i delicija, kako ističe mladi umjetnik koji je apsolvent Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, za njega je znakovita, jer čokolada je u njemu, kad je imao još svega osam godina, probudila svijest da se slikanjem može zaraditi.

“Ja sam se počeo baviti umjetnošću još u ranom djetinjstvu. Počeo sam sa šest-sedam godina crtati, a ono što je meni uvijek bilo fascinantno jeste da sam prvi portret prodao sa osam godina”, kaže Frljić za Anadolu Agency (AA).

Portret jednog dječaka kojeg je nacrtao, kako se s radošću sjeća, dječakova sestra mu je platila pola marke, zbog čega je bio tada presretan.

“To je moj prvi novac koji sam zaradio isključivo crtanjem. Nisam mogao vjerovati da sam ja, koji volim crtati zaradio baš crtajući sebi za čokoladu. To je ta čokolada koja je možda i presudila da se počnem baviti umjetnošću ozbiljno”, iskreno će Frljić za Anadolu Agency (AA).

FIS - Kolekcija jesen / zima 2017
Share.

Comments are closed.