Vitežanin Marko Plavčić dobitnik plakete za najboljeg studenta

Stipendist Hrvatskog kulturnog društva Napredak Marko Plavčić iz Viteza diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, vokalno instrumentalni odsjek, smjer harmonika u klasi mr. Danijele Gazdić, red. prof. i tako postao diplomirani glazbeni umjetnik- akordeonista.

Marko Plavčić rođen je 9. srpnja 1999. godine u Zenici. Član je viteške podružnice HKD Napredak. Član je Napretkovog harmonikaškog orkestra otkad je osnovan 2013. godine. Bio je učenik Srednje glazbene škole „Jakova Gotovca“ iz Novog Travnika, u klasi prof. Emira Smajiša. Već tada je nastupao na kulturnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, i kao solist ili u orkestru.

Sudionik je niza kulturnih manifestacija te domaćih i međunarodnih glazbenih natjecanja. Tijekom školovanja osvajao je nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Posebno se ističu laureati, prve i druge nagrade na natjecanjima: Beogradski festival harmonike (Srbija), Harmonikaški susreti u Puli (Hrvatska), Eufonija Novi Sad (Srbija), Međunarodno natjecanje harmonikaša u Loznici (Srbija), Accordion Days u Pragu (Češka), Akkordeonfest u Grazu (Austrija), Akordeon Art u Istočnom Sarajevu (BiH), Art Champion u Rusiji, Dani harmonike Smederevo (Srbija), Internacionalno natjecanje Polyhymnia Skopje (Makedonija), Australian International AATTA Music Championships and Festival 2020., Majski susreti mladih glazbenika Lazarevac (Srbija), Međunarodni festival “Muzičko Proleće” Smederevo (Srbija), Otvoreno republičko natjecanje “Ozornye Garmoniki” u Bjelorusiji, Glazbeni festival “Ohrid te sakam” (Makedonija).

“Ovom prigodom čestitamo Marku na ovom velikom priznanju te mu želimo puno uspjeha u daljnjem koračanju glazbenim stazama”, poručili su iz HKD “Nalredak”.

Prethodni članakVIDEO: Na Kalvariji proslavljen blagdan Gospe Žalosne
Sljedeći članakHrvatska donijela šest novih odluka, provjerite koje su nove mjere na snazi