Vitežani traže način za legalizaciju bespravno izgrađenih naselja

Foto: Dolina Lašve Info

Iako Srednjobosanska županija nema zakonski okvir za legaliziranje bespravno izgrađenih naselja, Vitežani traže način na koji će veći broj ovakvih naselja, nastalih ratnom migracijom stanovništva, staviti u zakonske okvire…

Mada je, upozorila je vijećnica u Općinskom vijeću Jasna Babić (HDZ BiH), usvojen akcijski plan, za sada ništa nije napravljeno. Viteški načelnik Tomislav Bošnjak Matić (HDZ BiH) kazao je da je još nejasno na koji će način legalizirati bespravno izgrađena naselja.

Slažem se da su neke stvari trebale biti napravljene davno. Ipak, ne vrijedi kukati, nego se trebamo okrenuti sutrašnjici. Legalizacija je ozbiljan problem, vezana je za više nivoe vlasti, prije svega mislim na Skupštinu SBŽ. Naša županija nema zakon o legalizaciji. Iskoristit ćemo svaku mogućnost koja se pruži i poduzeti sve aktivnosti koje će dovesti do legaliziranja, rekao je Bošnjak Matić.

Vlasnici objekata

Na području Viteza poslije rata nastao je veliki broj ovakvih naselja, uglavnom uslijed ratom izazvanih migracija stanovništva. Činjenica da ona nisu legalizirana predstavlja problem kako Općini tako i vlasnicima objekata.

Prethodni članakVITEZ: Turnir u stolnom tenisu povodom Svjetskog dana bubrega
Sljedeći članakNK Vitez zadovoljan osvojenim bodom u Sarajevu