Vitežani slavili svog nebeskog zaštitnika

Svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja u nedjelju je svečano  obilježio i proslavio vjerni katolički puk Viteza i njihovi brojni gosti i hodočasnici iz župa Travničkog, Bugojanskog i Fojničkog dekanata.

Svečana blagdanska euharistija slavljena je u prepunoj župnoj crkvi, prisutni su bili i brojni vjernici u narodnim nošnjama ovoga kraja, te predstavnici kulturnog, gospodarskog i političkog života Viteza i šireg područja. Među njima bili su i predstavnici Mladeži HDZ-a BiH iz cijele BiH, koje je predvodio predsjednik Mario Mikulić, a u  prepunoj crkvi vidjeli smo i predsjednika Federacije BiH, Marinka Čavaru.

Svečanu blagdansku svetu misu, uz koncelebraciju petnaestak svećenika, predvodio je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. No, treba reći da je  blagdanska sveta misa, suprotno tradiciji, umjesto u velikom crkvenom dvorištu, zbog vrlo hladnog i kišovitog vremena, slavljena u za ovu prigodu premalom crkvenom zdanju, pa je  čak oko 300 vjernika pratilo svetu misu preko razglasa, na otvorenom. A takvo vrijeme utjecalo je i na izvođenje tradicijskog kulturnog programa, lijepog druženja uz tucanje uskrsnih jaja, no ipak ga nije u potpunosti i onemogućilo.

Večer uoči blagdana, u prepunoj dvorani Hrvatskog doma, podružnica HKD Napredak iz Viteza, priredila je vrlo lijepi i sadržajni kulturno-zabavni koncert, prilagođen blagdanskom ozračju.

Viteška župa sv. Jurja osnovana je 1861. godine i najmnogoljudnija je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Prvi župnik bio je fra Stipo Radman, a sada župu pastoralno, s još četvoricom svećenika, vodi fra Velimir Bavrka. Župna crkva u današnjem obliku izgrađena je 1905. godine, a temeljito je obnovljena prije šest godina, 2011. kada je slavljena 150. godišnjica osnivanja župe sv. Jurja.

Prethodni članakVitez izgubio od Olimpica kod kuće
Sljedeći članakOdbojkašice Viteza postale Prvaci omladinske odbojkaške lige KSB