Vitežani prosvjedovali zbog ponovnih redukcija vode

Voda, pitka voda i ne samo pitka, nove svakodnevne redukcije, sa smiješnim obrazloženjima (opravdavanjima) razloga tih redukcija, veliki je problem građana Viteza s kojim se neće i ne mogu pomiriti.

Prosvjedovali su, tražili su obrazloženja, razloge redukcija, ispunjavanje koncesijskog ugovora i obveze koncesionara (iz Zenice) prema Vitezu i njegovim građanima na čijem je području izvorište Kruščica, no odgovora, jasnog i konkretnog nikada nisu dobili. Istina, u određenim periodima su „smirivani“ prestankom redukcija, a sada u ožujku ponovo su izloženih tim problemima.

Stoga se skupina Vitežana u petak okupila ispred zgrade općine Vitez s jasnom porukom kako je to okupljanje neformalno, neorganizirano, ustvari spontano okupljanje nezadovoljnih, razočaranih…

Istna, sa željom da ih s prozora zgrade Općine, konačno vide, da netko od nadležnih siđe među njih, da im se obrati, kaže gdje su, odakle stižu ti problemi i što se poduzima da ih konačno, za svagda, više ne bude. Na žalost, nitko ni ovaj put od općinskih dužnosnika „nije ih vidio“, nitko nije došao među njih, nije bilo baš nijednog općinskog vijećnika, dužnosnika JKP Vitkom… I u takvoj situaciji, neki od ranijih organizatora prosvjeda zbog istih problema ovom su prilikom kazali:

„Samo naivni, ili nedovoljno informirani, mogli su takvo što očekivati. Ovo je slika i prilika čelništva naše Općine, izvršne, zakonodavne i stranačke vlasti, koji nas, jednostavno svojim (ne)radom, (ne)činjenjem, tjeraju na prosvjede koje ćemo uskoro ponovo organizirati“.

Pred zgradom Općine, tih petnaestak-dvadesetak minuta, sve je proteklo bez ikakvih, i najmanjih incidenata, tek izrečenih više razočaravajućih  rečenica., usmenih poruka, nekoliko starijih osoba, mlade majke s četvoro malodobne djece, ogorčene zbog redukcije vode, jasnih poruka  na ručno ispisanim transparentima… Bilo je  čak i recitiranja djela lijepe pjesme o vodi koju je stariji prosvjednik, kazao je, naučio od svoje bake, tko zna kada i prije koliko godina. A pjesma je  u čast vodi, nezaobilaznoj životnoj sastavnici pa ćemo dio citiranog i ovdje prenijeti: 

„…Ime mi je voda, ja sam kćerka dična slavna roda, djedi su mi od postanka svijeta i zato brojim na tisuće ljeta …“ 

A onda se čuo i komentar kako građanima Viteza vodu uskraćuju oni koji nisu „dičnoga i slavnoga roda“, nego skorojevići koji u svemu i svačemu, u svakoj prilici, gledaju i vide interes, moguću zaradu, judine škude…, na bilo koji i bilo kakav način. Upozoravali su prisutni ispred zgrade općine, a pošto ih nitko nije želio čuti, reći ćemo, da oni koji iz raznoraznih razloga, zbog prljavih interesa, ako je to uopće istina, čine  neprihvatljivo i ničim opravdano… Jer, uskratiti nekomu pitku vodu, čak stotinama i tisućama građana koji ispunjavaju  sve svoje društvene  obveze je kazneno djelo. A što bi drugo i moglo biti? Stoga je, konačno i vrijeme, da se u rješavanje ovih problema uključe i nadležna pravosudna tijela jer kada su u pitanju ovi problemi građana Viteza, očito je, tu nešto, ipak, „smrdi“.