Vitežani osvojili još jedan vrh : uspon na najviši vrh Austrije – Grossglockner

Uspon na najviši vrh Austrije – Grossglockner (3798 m), izvršen je u subotu 8.travnja.2017. godine u iznimno složenim uvjetima koristeći turno skijašku opremu, te alpinistička tehnička pomagala.
Na osvajanje vrha su krenuli iz mjesta Kals am Großglockner do planinarske kuće Lucknerhaus koja je na 1.920 m n/v u 06,30 sati.Na vrhu su bili oko 16,30, da bi nazad do auta došli tek u 22,30, za što je trebalo ukupno 16 iscrpljujućih sati.
Sam pristup do pod vrh na visini od 3.400 m nije zahtjevan, obzirom da je dionica bila pod snijegom, ali završnica uspona iznad doma Erzherzog-Johann-Hütte koji se nalazi na 3.454 m n/v od penjača traži maksimum.
Korištenje alpinističke opreme, znanja i vještina da bi se savladalo nekoliko stotina metara hodanja po ”žiletu” je neophodno, pogotovo u zimskim uvjetima kada snijeg i led bivaju dodatna prepreka.
Nenad Rajić,  član je HPD Vitez te Planinarskog društva KUK Novi Travnik, i PD Vlašić, u svrhu kondicijskog treninga je iznio skije do visine od cca 3.600 m i odskijao dodatnu dionicu u povratku.
Inače, ovo mu je bila dodatna provjera za turno skijaški uspon koji planira za koji dan izvršiti na Mont Blanc u Francuskoj.
U povratku u dolinu imali su noćno skijanje pod mjesečinom i lampama, što je dodatno začinilo ovaj uspon i dalo nezaboravnu ljepotu ovoj turi.

Na Grossglockner se popeli: Nenad Rajić, član HPD-a “Vitez”, PD-a “Kuk” Novi Travnik i PD-a “Vlašić”, potom Miroslav Blaž i Božo Skopljaković, članovi PD-a “Kuk” Novi Travnik.

Prethodni članakVelika tragedija : Nestali trogodišnjak pronađen mrtav
Sljedeći članakKARATE: Vitežani se iz Banja Luke vratili kao brončani