Vitežani dočekuju papu u narodnim nošnjama

Posjeta pape Franje u Bosnu i Hercegovinu, u Sarajevo velika je čast za svakog građanina naše domovine. U organizaciji Državnog i Crkvenog odbora za doček Pape, Hrvatskom kulturnom društvu Napredak povjereno je da pripremi 150 mladih u narodnim nošnjama svih konfesija, da na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekaju i isprate Papin dolazak i odlazak iz Bosne i Hercegovine.

Napretkovom pozivu odazvali su se mladi folkloraši iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine. Tako će u svečanom dočeku Svetog Oca Pape na zračnoj luci sudjelovati Radničko kulturno-umjetničko društvo Proleter iz Sarajeva, folklorni sastav Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Busovače, Kulturno umjetničko društvo Topala iz Viteza, Kulturno športsko društvo Rakitno (Posušje), Izvorna folklorna skupina Sloga iz Guče Gore (Travnik), Udruga Društvo Brešćana iz Breške (Tuzla), kao i članovi Židovske općine Sarajevo, te djeca djelatnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Folklorni sastav Napredak Busovača je jedna od najaktivnijih i najvećih skupina unutar Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te je organizator i sudionik raznih koncerata i zbivanja domaćeg i međunarodnog karaktera. Radničko kulturno – umjetničko društvo Proleter je najstarije radničko društvo osnovano 1905. godine u vrijeme vlade Austro-Ugarske monarhije. Nositelj je najvećih priznanja grada Sarajeva i države, kao i sudionik mnogih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nositelj festivalskih priznanja. Kulturno umjetničko društvo Topala iz Nadioka kod Viteza postoji unazad nekoliko godina i broji više od 60 članova podijeljenih u 2 skupine. Naročita pozornost posvećuje se mladima koji uče tradicijske pjesme i igre središnje Bosne.

Kulturno športsko društvo Rakitno je osnovano 2001. godine, te se može pohvaliti raznim uspjesima. Sve aktivnosti društva počivaju na volonterskom radu, što znači da voditelj društva i svi ostali članovi rade nesebično bez ikakve naknade. Krajem 2010. godine pokrenuli su dvije nove sekcije: folklornu i ekološku. Folklorna sekcija broji oko 130, a ekološka 15 članova. Izvorna folklorna skupina Sloga iz Guče Gore osnovana je 1925. godine na poticaj franjevaca gučogorskog samostana. Od tada do danas aktivno djeluje (prekid samo tijekom rata 1992. godine), te su imali veliki broj nastupa: sve smotre u Bosni i Hercegovini, Međunarodna smotra Zagreb više puta, Smotra u Sarajevu više puta, Metković, Slatina, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, itd. Grupa aktivno djeluje u dvije sekcije, i to djeca do 15 godina i starija grupa od 18-77 godina. Trenutno grupa broji nekih 70 članova. Od 18. prosinca 2008. godine u Tuzlanskom kantonu službeno djeluje Udruga “Društvo Breščana”, koje svoje djelovanje nastoji usmjeriti ka njegovanju tradicije i kulture hrvatskog naroda brežačkog kraja, gospodarski razvoj, promociju vjerskog, kulturnog i seoskog turizma, zaštitu okoliša, organiziranje sportskih, kulturnih, znanstvenih i drugih manifestacija.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak od svog postojanja okuplja mlade i pomaže njihovo školovanje. Danas Napredak s ponosom može istaći da su iz redova Napretkovih stipendista ponikla dvojica nobelovaca: Ivo Andrić i kemičar Vladimir Prelog. Također, treba istaći da su Napretkovi stipendisti bili slikari Gabrijel Jurkić, Karlo Mijić i Ismet Mujezinović. Papa Franjo će se za vrijeme boravka u Sarajevu susresti s mladima. Na ovom skupu sudjelovat će i mladi Napretkovci. Grupa mladih iz Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Tuzla, mladi iz Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” Kiseljak i Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku i Napretkovi doktoranti iz Sarajeva sudjelovat će na susretu s Papom u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak brine o kulturi i općem dobru svih građana naše zemlje, kažu u HKD Napredak. Za sve dobro što Napredak čini zaslužni su i ljudi dobre volje, koji su svojim položajem utjecali i poduprli djelovanje i rad Napretka. Za svoje goste iz Italije, Hrvatske, Albanije, Srbije i Španjolske Napredak je osigurao VIP mjesta na stadionu Koševo prilikom Papinog dolaska. Nakon Svete mise organiziran je svečani ručak za sve prijatelje i dobročinitelje Napretka.

-Posebna čast je što možemo ugostiti članove Kršćanskog radničkog pokreta (Movimento Cristiano Lavoratori) iz Italije koji broji više od 300 000 članova iz Italije, a među kojima je i Carlo Costalli, predsjednik Pokreta. S nama su i gosti iz Republike Albanije, među kojima je i bivši veleposlanik Republike Albanije u BiH, Flamur Gashi, donator kipa Blažene Majke Tereze, koji će biti postavljen ispred crkve Svetog Josipa na Marijinom dvoru u Sarajevu. Među gostima Napretka su dr. Dragan Primorac, liječnik, genetičar i političar, te ministar znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske u razdoblju od 2003. do 2009. godine, Stjepan Kljuić, novinar, političar, pisac i ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Krešimir Zubak, političar, prvi predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i prvi hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Jasna Krivošić, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španjolskoj, Branislav Čanak, predsjednik sindikata Nezavisnost iz Srbije, te brojni drugi.

Također su se i brojni Napretkovci odazvali pozivu Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, te će prisustvovati preko svojih župa. Radio Vrhbosna je kontinuirano pratio cijeli događaj, te o istom informirao javnost.

Napredak je bio aktivan i u izradi promidžbenog materijala povodom dolaska Pape. U svrhu promidžbe tiskane su fascikle s Papinim likom i porukom, banner od osam metara širine i transparenti od tri metra. Privjesci za ključeve također su urađeni s ciljem da traju i da se uvijek podsjetimo prvog posjeta pape Franje Sarajevu.