VITEZ: Zbog učestalih požara, vatrogasci na izmaku snaga!

Vatrogasna društva iz Viteza posljednjih dana, kada su dodatno angažirani na sprječavanju širenja koronavirusa, posljednjih dana dobivaju i veliki broj dojava o požarima na niskom raslinju, koje moraju gasiti kako bi spriječili njihovo širenje i ugrožavanje ljudskih života, ali i materijalnu štetu.

“Vatrogasci su na izmaku snaga!”, poručili su iz oba viteška vatrogasna društva, a razlog svemu je neodgovorno ponašanje ljudi, koji pale vatru na otvorenom, uglavnom kako bi palili korov.

Podsjećaju kako su svakodnevno angažirani na dezinficiranju ulica u Vitezu, a prema nalogu Općinskog stožera Civilne zaštite i s tim aktivnostima će nastaviti i u narednim danima, a sve u cilju suzbijanja pandemije COVID-19.

“Dok traje naša borba protiv pandemije COVID-19, rad nam se otežava zbog neodgovornih pojedinaca, koji pale korov i na taj način izazivaju veće i kritične požare. Svakodnevno imamo po dva do tri nekontrolirana požara, koja uspijevamo sanirati kako ne bi došlo do ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara. Mi, vatrogasci oba vatrogasna društva iz Viteza, pozivamo i molimo građane Viteza da ne pale vatru na otvorenom prostoru, koja može dovesti do nekontroliranog rasplamsavanja vatre i širenja požara, te ugroziti ljudi i materijalna dobra”, poručili su u svome apelu viteški vatrogasci.

Ukoliko, ipak, dođe do početnog požara raslinja manjeg intenziteta u vašoj blizini, savjetuju da postupite na slijedeći način:

• pokušajte ugasiti požar aparatima za gašenje ili priručnim sredstvima za što vam može poslužiti zemlja, pijesak, pokrivač (vuneni ili pamučni), lopata, grana sa zelenim lišćem, a pri tome vodite računa o vlastitoj sigurnosti i mogućem odstupanju od požara;
• ukoliko niste u mogućnosti spriječiti daljnje širenje vatre, obvezno pozovite besplatane telefoske brojeve vatrogasaca 123 za dojavu o požarima.

Napomena:

• ne podcjenjujte male požare;
• gasite požar u sagnutom položaju, a ukoliko je jako isijavanje požara nađite zaklon;
• na otvorenom prostoru gasite niz vjetar, zato počnite gasiti na udaljenosti od oko 5 metara;
• gasite samo ako sebe i svoje bližnje ne dovodite u opasnost;
• imajte na umu da ćete moći samo ugasiti male, početne požare manjeg inteziteta.

Također vas podsjećamo kako se za nepoštivanje propisa o paljenju vatre na otvorenom, kao i za slučaj da ona prouzroči štetu ili opasnost po ljude i materijalna dobra, protiv počinitelja poduzimaju prekršajne ili krivične mjere, sukladno zakonskim propisima.

Vatrogasci su zamolili i roditelje da svojoj djeci skrenu pažnju na opasnost od vatre, požara, te ih upoznaju s načinom dojave opasnosti.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123 ili policiju na broj 122.

Napominjemo građanima da su sukladno Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine predviđene sankcije u vidu kazne zatvora i novčane kazne u slučajevima kada uslijed spaljivanja nastane požar koji ima za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.