VITEZ: Udruga građana “MOST” realizirala projekt “Spriječimo da manje liječimo”

Udruga građana “MOST” – Vitez je u razdoblju studeni 2019 g. – rujan 2020 godine uspješno realiziralo projekt  “Spriječimo da manje liječimo” unatoč poteškoćama koje je izazvala pojava pandemije COVID-a.

Glavna tema projekta bila je komorbiditet mentalnih poremećaja i somatskog zdravlja, a sudionici projekta su bili korisnici usluga mentalnog zdravlja s područja općina Vitez, Busovača i Novi Travnik, te liječnici i medicinsko osoblje iz obiteljske medicine iz domova zdravlja Vitez, Stari Vitez i Bila.

Osim glavne teme projekta, ostala predavanja i okrugli stolovi su obuhvatili temu diskriminacije i stigmatizacije osoba s mentalnim poteškoćama u obiteljskoj medicini namijenjene i korisnicima usluga mentalnog zdravlja, te liječnicima i medicinskom osoblju iz obiteljske medicine iz spomenutih ustanova.

Također, za korisnike usluga mentalnog zdravlja je upriličeno više predavanja na temu zdravih stilova života i zdravih navika, kao i predavanje o vještinama komunikacije.

“Sam značaj izvođenja ovakvih projektnih aktivnosti za našu lokalnu zajednicu, a i šire je veoma velik. O tome govori podatak o deset održanih edukacija za sve sudionike u projektu, tri Okrugla stola, veliki broj obavljenih pregleda u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj zastiti (preko 150), velik broj neizravnih intervencija koje je situacija na terenu zahtijevala (preko 150) itd. Prema ostvarenim rezultatima na kraju projekta smatramo da smo u velikoj mjeri uspjeli ostvariti zadane ciljeve projekta i to zahvaljujući odličnoj suradnji s Domom zdravlja Vitez, Centrom za mentalno zdravlje Vitez i Općinom Vitez, kojima se ovim putem najiskrenije zahvaljujemo na iskazanoj pomoći u samoj realizaciji projekta. Također, zahvalnost želimo izraziti i kolektivu hotela Central Vitez na uloženom trudu kako bi naše aktivnost protekle u najboljem redu”, kazao je Edin Hodžić, predsjednik Udruženja MOST i projekt koordinator.

Aktivnosti su realizirane u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, kojega podržava Vlada Švicarske, a implementira @Asocijacija XY u suradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Prethodni članakF BiH: Od 1.750 testiranih uzoraka, 155 pozitivnih na COVID-19
Sljedeći članakParfimerija David Walker u Vitezu raspisuje natječaj za posao