Vitez u subotu dočekuje Sarajevo ponovno na Piroti

Nogometni klub Vitez, poput „ukletog Holandeza” „luta” po nogometnim terenima igrajući svoje prvenstvene i kup utakmice, čekajući dan kada će se vratiti na svoj domaći teren, na Gradski stadion u Vitezu.

Naime, Gradski stadion u Vitezu nije dobio licencu za igranje premijerligaških utakmica, pa su Vitežani bili prinuđeni dogovoriti igranje svojih domaćih utakmica na Kamberovića polju u Zenici. Odigrao je NK Vitez do sada prvenstvene premijerligaške utakmice na Kamberovića polju sa Željezničarom, Zrinjskim. Širokim Brijegom, Čelikom i Mladosti, a sada subotnji susret sa Sarajevom ne može. Zašto, pokušali smo saznati od glasnogovornice MUP-a ZD kantona, Aldine Ahmić, koja nam je , uz određene „pouke” o načinu rada, razgovoru , traženju i dobivanju informacija, rekla da nazovemo kasnije, kad ćemo i dobiti traženu informaciju.

Međutim, od glasnogovornice ZD kantona, saznali smo da je NK Vitez upoznat da je susret Vitez – Sarajevo visokog sigurnosnog rizika, da je stadion Kamberovića polje atletski, bez nužnih uvjeta za odigravanje ovakvih utakmica, što je i razlog da su iz policijskih struktura Zenice tražili od NS BiH da se ova utakmica igra na Bilinom polju ili pak da se zabrani dolazak navijača Sarajeva u Zenicu. Zabranu dolaska navijača Sarajeva NS BiH nije odobrio, a NK Vitez nije pristao igrati na Bilinom polju, jer bi susret sa Sarajevom, zbog susreta ženskih nogometnih reprezentacija BiH i Švedske, morali igrati u večernjem terminu. A to dodatno i znatno povećava troškove organiziranja i odigravanja utakmice, a sigurno bi i dolazak navijača Viteza bio daleko manji od očekivanog, pa tako i podrška koja im je vrlo bitna u ovoj utakmici i inače u borbi za ostanak u Premijer ligi.

Treba naglasiti da u dosadašnjim susretima Viteza na Kamberovića polju, nije bilo nikakvih problema, iako su na stadionu bili i gostujući navijači (Žerljezničara, Zrinjskog, Širokog i Čelika). Uostalom stadion Kamberovića polje ima licenciju NS BiH za odigravanje premijerligaških utakmica, a policija, valjda, pravo da cijeni koja se utakmica može a koja ne može igrati na ovom stadionu.

Vitez je ove jeseni odigrao i dvije kup utakmice, sa Zvijezdom iz Gradačca na Gradskom stadionu u Vitezu, sa Sarajevom to nije mogao i igrao je na travničkoj Piroti, gdje će, uz zahvalu NK Travniku na razumijevanju i gostoprimstvu, igrati i subotnji prvenstveni susret sa Sarajevom. A do sada, na rekonstrukciji Gradskog stadiona u Vitezu, urađeni su tek zemljani radovi, a II faza radova trebala bi krenuti do kraja ovoga tjedna, pa je tako i vrijeme „povratak” NK Viteza na svoj Gradski stadion potpuno neizvjestan.

Prvenstvena utakmica između Viteza i Sarajeva igra se na stadionu Pirota, u subotu, 26. listopada, s početkom u 14,30 sati.

Zvonimir Čilić