Vitez: U dvije godine škole izgubile 11 odjeljenja

Vitežani su, kao i većina sredina u BiH, suočeni s odljevom stanovništva, što se posebno ogleda kroz škole, odnosno kroz manji broj djece u školskim klupama. Naime, u posljednje dvije godine pet osnovnih i dvije srednje škole na području Viteza postale su siromašnije za više od 11 odjeljenja.
Kako je kazala Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti, očit je i zabrinjavajući trend opadanja brojnosti djece.Bilježimo zabrinjavajući trend opadanja brojnosti djece. U posljednje dvije godine u osnovnim školama imamo 197 djece, a u srednjim 84 manje. Upućujemo apel školama da se treba što više raditi s resornim ministarstvima da bi se poboljšali uvjeti školovanja,kazala je Grabovac prilikom rasprave o stanju u školama na području općine.
Matematika je jasna, osnovne i srednje škole u dvije godine imaju 281 učenika manje, što je nešto više od 11 odjeljenja, ako uzmemo u obzir da prosječno odjeljenje broji 25 učenika.
Direktori škola upozorili su da je do sredstava teško doći te da oni, osim direktora, moraju biti i svojevrsni menadžeri da bi poboljšali kvalitet nastave.
Tako je općinska vijećnica i direktorica Osnovne škole „Dubravica“ Olgica Krezić upozorila na nedostatak sredstava za kapitalne projekte.
Govoreći samo o mojoj školi, za koju je nadležno resorno kantonalno ministarstvo, u posljednje četiri godine od njih smo dobili nula feninga za kapitalna ulaganja. Da bismo bili dobri ravnatelji, najprije moramo biti dobri menadžeri i stvoriti sredstva, kazala je Krezić.
Na kraju je upozoreno da će trend opadanja broja učenika dovesti i do viška nastavnog kadra.

Prethodni članakDonesen Zakon o hraniteljstvu u BiH: Ko može biti hranitelj djeteta
Sljedeći članakODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA Mladeži HDZ BiH ŽSB, Goran Pejaković novi predsjednik