VITEZ: “Taximetar” nasmijao publiku do suza, u subotu “Palata smijeha” DIS teatra

Jubilarni, petnaesti po redu, kazališni dani u Vitezu nastavljeni su sinoć sjajnom predstavom “Taximetar”, koja je nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik.

Odlična partnerska igra i glumačke bravure Marka Mirkovića i Mateja Baškarada ponovno su oduševili brojnu publiku u Kazališnoj dvorani Vitez. Za iznimno nadahnutu igru publika je glumački duo nagradila dugotrajnim i gromoglasnim pljeskom.

Višestruko nagrađivana predstava “Taximetar” u nepunih godinu dana oduševljava publiku gdje god se igra, a uskoro će u ovoj predstavi moći uživati u Gornjem Vakufu-Uskoplju, Jajcu, Slavonskom Brodu, Ivancu, ali i Munchenu.

Na kazališnim daskama u Vitezu već u subotu, 23. Rujna, s početkom u 20,00 sati, najmlađe očekuje prava kazališna avantura. DIS teatar iz Banja Luke odigrat će predstavu “Palata smijeha”. Autorski tekst za ovu predstavu nastao je na osnovu rada s mladim ansamblom kroz rad na sceni, a rezultat je njihovog viđenja timskog rada, improvizacije i potrebe da se ispriča priča o prijateljstvu. Tekst i režiju potpisuje Ognjen Bogdanović, sve prisutniji mladi dramaturg i redatelj.

O predstavi: Čarobnica Mica, pogođena svojim nevoljama i jednom čarolijom iz mladosti živi u Palati smijeha, koja to i nije. Naime, tamo se godinama nije čuo smijeh. U njezinoj službi je djevojčica Tara, koja joj radi sve poslove po kući. Tijekom predstave otkrivamo da u tom dvorcu živi i patuljak koji ima želju razriješiti ovu situaciju s nedostatkom prave zabave i smijeha.

Kako u nekim čarobnjačkim knjigama piše, sreću palati će donijeti jedna djevojčica.

Patuljak je siguran da je to Tara, koja je u Palatu stigla kao jako mala. Negdje u šumi pronašla ju je Čarobnica i dovela je da joj bude na ispomoći. Njihove zabavne avanture će im na kraju otkriti, ništa manje, nego snagu prijateljstva i vrijednost timskog rada.

Ovo je predstava koja vodi djecu predjelima mašte kroz zabavno ispripovijedano putovanje kroz jedinstveni pejzaž pun opasnosti, ljepote i naravno – smijeha.  

Generalni pokrovitelj 15. Dana kazališta „Vitez 2023“ je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna i ministar Bojan Domić, a partner festivala je ALF BiH.