VITEZ: Smeće i otpad pred tuđim vratima i prozorima

Evo, slika drugoga dana praznika rada sa mjesta u ulici Josipa Kurevije br. 7 gdje se odlaže smeće, otpadni materijali, staklo, plastika, papir…. I tko zna što još.

Ovakve slike su svakodnevne, nerijetko daleko gore i ružnije. Nije to ni čudo kada kažemo razloge koji, na žalost, takvu sliku čine. Čitav niz ih je , no iznijet ćemo ih tek nekoliko. Naime, na ovom mjestu otpad-smeće, otpadni materijale odlažu stanari sedam stambenih zgrada, a tu je i nekoliko trgovina, ljekarni, gradska tržnica, Dom zdravlja…, odakle također „stiže“, bar povremeno, otpadni materijal. Tu je nedavno bilo pet a sada su samo tri kontejnera.

Nedaleko, na ulazu u ulicu Josipa Kurevije prije nekoliko godina bio je i jedan veliki kontejner, sada ga više nema. Zašto? Kako? Na žalost i sramotu „odlagača“ smeće i raznorazni otpadni materijal, stiže i od jednog broja žitelja Općine koji, često u skupima automobilima istresaju svoj otpadni materijal, tu „pod nosom“ stanara, vlasnika stanova.

A kako bi to izgledalo kada bi ti stanari svoj otpadni materijal povremeno odvozili pred njihove uređene obiteljske kuće i njihov kućno-obiteljski okoliš? Samo se zamisliti može što bi se, u takvim slučajevima, moglo dogoditi.

Tko su ti ljudi, gospoda (?) koji dođu s pune dvije-tri vreće, bace ih u, ili pored uglavnom punih kontejnera. A treba li reći, da otpad nije razvrstan, sve je skupa u tim vrećama iako na tim mjestima stoje i kontejneri za otpad plastike, stakla, i papira.

Međutim, treba reći da komunalci ne prazne te kontejnere, a oni koji bi to trebali neredovno čine pa se ta vrsta otpada baca pored tih kontejnera. I radi toga, za neodgovornost koji taj otpad za reciklažu neredovno odvoze, nikomu ništa..

U razgovoru uz kavu ukazao sam jednom uglednom društvenom djelatniku iz Viteza na taj problem a on mi „mrtav hladan“ kaže: „Pa bolje je da smeće i otpadni materijal tu dovlače i odlažu nego da ga bacaju u rijeku, potoke, u šumarke.“. „E moj dragi prijatelju“, kažem mu, „bili ti tako reagirao da ti „pametni i odgovorni“ koji ne bacaju otpadni materijal u rijeku, potoke, šumarke pođu dovlačiti i bacati pred tvoju kuću“?

A stanovi ispred kojih „pametni“ dovoze i izbacuju svoje smeće, svoj raznorazni otpad, su naše kuće, naše boravište, a sve ono ispred je naš okoliš, naš životni prostor. I mi otpad razvrstavamo, ubacujemo sve u odgovarajuće kontejnere, a prostor ispred svojih ulaza uređujemo, sadimo cvijeće.

Tko je za sve ovo kriv, za probleme o kojima pišemo i koji traju godinama na što su građani u više navrata reagirali, upozoravali. Je li to „Vitkom“, općinske strukture vlasti, ili pak i jedni i drugi? Zašto veliki postotak građana općine Vitez ne plaća odvoz smeća i drugih otpadnih materijala? Značili to, a znači, da „ludi“ plaćaju a „pametni“ koji to ne čine svoje smeće dovoze pod njihove prozore. Drskost i bezobrazluk, a sve na dušu Komunalnog i općinskih struktura vlasti koji nisu u stanju taj problem dovesti u neke bar prihvatljive okvire.