VITEZ: Radeći rovokopačem otkrio grobnicu iz antičkog doba

Vozač rovokopača ostao je iznenađen kada je pri uklanjanju kamenja na lokaciji Kamenjače u Sadovačama kod Viteza točkom propao u zemlju. Nakon što je izišao da vidi o čemu je riječ ugledao je neobičnu kamenu grobnicu. Dolaskom na teren ravnatelja Zemaljskog muzeja BiH dr. Adnana Busuladžića potvrđeno je da je riječ o antičkoj grobnici. Prema riječima Fatime Maslić ravnateljice Zavičajnog muzeja u Travniku, ukoliko se pronađu sredstva na ovom lokalitetu će se nastavit arheološka iskopavanja jer postoje indicije da bi moglo biti još grobnica.

Mještani sela Sadovače tvrde da se navedena lokacija oduvijek zvala “greblje” tako da je moguće da se na ovom lokalitetu nalazi još grobnica iz vremena antike. Rovokopač je svojom težinom polomio kameni krov lučno nadsvođene grobnice koja je izrađena od sedre.

Prema riječima Ante Zirduma, arheologa amatera koji je istraživao ovo otkriće, jedan od mještana koji stanuje u blizini lokaliteta je izjavio da je na tom mjestu vidio puno kostiju kada su mještani prekopavali zemljište za lokalni vodovod. Inače, ovo nije prva otkrivena antička grobnica na području općine Vitez. Na više imanja na Kremeniku, Rovni, Rijeci otkrivene su slične grobnice. Zirdum tvrdi da je na Rijeci pronašao čak i novčić cara Constantina iz 350 godine. Hoće li se pronaći novac za daljnja istraživanja lokaliteta Kamenjače ostaje da vidimo. Otkriveni lokalitet mogao bi biti dobra turistička atrakcija.

Srećko Stipović / VLM