Vitez: Pse lutalice u grad dovode iz drugih naselja

Služba za civilnu zaštitu općine Vitez tražila je pomoć policije u otklanjanju jednog za njih, kako kaže načelnik Službe Ismet Trako, velikog problema – dovoza pasa lutalica na područje grada Viteza i u tamošnje poslovne zone.

Sigurnost djece

– Iz godine u godinu nam se dešava da određene osobe dovoze pse lutalice i ostavljaju ih na našem području. Ne smijemo dopustiti da sigurnost naše djece i građana bude ugrožena, pa smo od policije tražili da identificiraju osobe koje to rade i naprave prijave. Znam da su oni već proveli neke aktivnosti koje će, nadam se, uroditi plodom – rekao je Trako, prenosi Avaz.

Za sada nema dugoročnog rješenje problema jer Vitez, kao i susjedne općine, nema azil. Imaju tek inicijativu o izgradnji zajedničkog skloništa za napuštene životinje, o kojoj su se pozitivno izjasnili načelnici Viteza, Travnika, Novog Travnika i Busovače, no nijedna općina još nije izdvojila neka sredstva. Očito da u budžetima nema sredstava za azil pa je cijela priča u zastoju. Ipak, zajednički azil četiri općine bit će jedina opcija za rješavanje ovog problema – kazao je Trako.

Zakonski okviri

S obzirom na trenutne zakonske okvire, općinari tek mogu edukacijom pokušati spriječiti potencijalne probleme.

– Uputili smo dopise svim obrazovnim institucijama, srednjim i osnovnim školama, u kojima smo zamolili da educiraju djecu o opasnostima vezanima za pse lutalice – dodao je Trako

Prethodni članakTrebamo li probleme s posla donositi kući?
Sljedeći članakČuvar klice vjere