Vitez: Prikupljena pomoć za najugroženije kategorije

Jedna od socijalno najugroženijih skupina građana su, bar u Srednjobosanskoj županiji, članovi Udruge branitelja i invalida Domovinskoga rata oboljeli od PTSP-a. U Srednjobosanskoj županiji registriranih oboljelih i liječenih od PTSP-a je 186 u 7 općinskih organizacija (Vitez, Novi Travnik, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Busovača, Fojnica i KiseIjak), a na čelu županijske udruge je Dragan Mišković iz Viteza.

Prema podacima predsjednika Miškovića čak njih 120, skupa sa svojim obiteljima, žive na granici siromaštva. Jer, iako im je status reguliran, naknade koje primaju su tako male, mizerne i nedostatne i za najnužnije životne potrebe. A to nije teško zaključiti kada se zna da su invalidnine koje primaju između 30 i 95 KM za utvrđenu invalidnost između 20 i 50 posto, a u ovoj udruzi takvih je čak dvije trećine.

To su i razlozi da čelništvo Udruge predvođeno predsjednikom Miškovićem poduzima niz aktivnosti kako bi, na bilo koji način, pomogli bar onim najugroženijim obiteljima. I tako su za božićne i novogodišnje blagdane podijelili 18 paketa prehrambenih artikala i higijenskih potrepština, a u srijedu u Vitezu su predsjednici općinskih udruga preuzeli 50 paketa s odjevnim predmetima i oko 50 pari razne obuće.

Odjeću i obuću predsjednici općinskih udruga će podijeliti najsiromašnijim i najugroženijim članovima i njihovim obiteljima prema već ranije pripremljenim popisima. Prehrambene artikle te odjeću i obuću osigurala je Karitativna udruga Kruh sv. Ante.

Zvonimir Čilić / VL