VITEZ: Predstavljena knjiga “Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori” autora Stipe Pilića i Blanke Matković

Sinoć je u Napretkovoj etno – galeriji predstavljena knjiga “Jasenovac i poslijeratni Jasenovački logori: geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu” autora Stipe Pilića i Blanke Matković.

Nakon pozdravnih riječi Ivana Sajevića i predsjednice HKD Napredak podružnica Vitez, Gordane Mišković, na promociji koja je večeras održana kazano je da su dokumenti na kojima se temelji ova knjiga rezultati dugogodišnjeg istraživanja suvremene hrvatske povijesti započetog 2006. u sklopu samostalno istraživačkog projekta “Hrvatska povijest 1941. do 1948.” u realizaciji istraživača Blanke Matković i Stipe Pilića, profesora povijesti koji su 2008. osnovali Hrvatsko udruženje povijesničara “Dr. Rudolf Horvat”.

Tijekom tog perioda, kako je kazano prikupljen je veliki broj arhivskih dokumenata te prevedeno nekoliko tisuća fondova i zbirki u arhivima i muzejima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Uvodničar je bio poznati hrvatski novinar iz Viteza, Zvonimir Čilić, koji je biranim riječima govorio o autorima, ali i njihovim djelima, napose ovoj knjizi, koju je ocijenio kao iznimno vrijedan povijesni dokument.

Koautorica knjige Blanka Matković naglasila je kako se u knjizi ističe mjesto Jasenovac, odnosno logori koji su ondje postojali u periodu od 1941. do najmanje 1948. a koji su tema svakodnevnih prijepora u medijskom prostoru i političkoj areni.

Stipe Pilić, također koautor, istaknuo je, između ostalog, kako knjiga govori o nekoliko elemenata Jasenovca i jasenovačkim naseljima i važnosti tog zemljopisnog položaja.

Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja sa zaključnim djelom i vrlo je široka jer je tema, kako kaže Pilić, složena kronološki s ciljem da se kronološki to prikaže što je moguće više, s obzirom da je kronologija jedna od ponosnih znanosti povijesti.

U glazbenom djelu programa nastupili su članovi Napretkovog tamburaškog sastava: Marko Bobaš, Josip Vrebac, Filip Kupreškić, Toni Maleš i Petar Baškarad, pod vodstvom Stjepana Miškovića.