VITEZ: Predstava “Bosanska kraljica” u nedjelju na 2. Danima hrvatskog kazališta u BiH

Nakon što je u subotu navečer predstava “Maturanti” Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod otvorila 2. Dane hrvatskog kazališta u bosni i Hercegovini, publika u Vitezu će već u nedjelju, 18. lipnja, imati priliku pogledati predstavu “Bosanska kraljica”. Predstavu je režirala Anela Križanac, a igraju je bogoslovi s Franjevačke teologije iz Sarajeva.

“Sretni smo da ćemo i u Vitezu izvesti predstavu “Kraljica Bosne”, dramu o posljednjoj bosanskoj kraljici Katarini Kotromanić, koju mi fratri štujemo kao blaženu. Svi ste dobrodošli”, kazao je u najavi gostovanja voditelj teatra fra Stjepan Lukašević.

Predstava «Kraljica Bosne» priča je koja na vrlo emotivan način govori o padu srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Središnji lik ove priče svakako je posljednja kraljica Bosne Katarina Kotromanić. Ona je tragičan lik žene koja je izgubila muža, izgubila domovinu i djecu svoju. Ali kraljica Katarina nikad nije izgubila gorljivu ljubav za svoju domovinu Bosnu i svoj narod. Kroz predstavu pratimo Katarinu od njezine mladosti do smrti u Rimu. Uz vrlo atraktivne svjetlosne i zvučne efekte i odličan glumački ansambl ova predstava je već postigla veliki uspjeh kod publike.

Unatoč tome što se radnja događa u Srednjem vijeku, ona je ipak vrlo aktualna, te izvrsno komunicira s današnjom političkom i društvenom scenom u BiH i Europi. Masovno iseljenje stanovništva iz Bosne i Hercegovine bolna je točka svih nas. Iako predstava završava tragično, uz nemogućnost povratka u svoju domovinu i na koncu kraljičinom smrću, ona publici daje veliku nadu i budi, pomalo uspavanu, ljubav za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U predstavi igraju: Anela Križanac, fra Silvio Zlatarević, fra Mislav Jozić, fra Oliver Livančić, Ana Jukić, Gabrijela Tominac, fra Blaž Protuđer, fra Josip Jazvić, fra Antonio Baketarić, fra Mijo Ljubos, fra Marko Čuturić, fra Nikola Matošević, fra Vincenc Viki Kajtazi. Na tehnici su fra Stjepan Antolović i fra Zdenko Frljić.

Narednog tjedna na 2. Danima hrvatskog kazališta u BiH, gostuju članovi HKUD “Vladimir Nazor“ iz Sombora u Srbiji, koji će izvesti predstavu “Ženska pitanja”. Predstava se igra u kazališnoj dvorani Vitez, u petak, 23. lipnja s početkom u 20,00 sati.

Prethodni članakTomislav i Zvonimir Ivišić i službeno u reprezentaciji Hrvatske
Sljedeći članakČerkez: Neće biti nove srednje škole u Jajcu